Campylobacter jejuni에 대한 염소 및 Monochloramine의 살균효과

Disinfection Effects of Chlorine and Monochloramine on Campylobacter jejuni

  • 윤만석 (충북대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 오학식 (충북대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 김치경 (충북대학교 자연과학대학 미생물학과)
  • 발행 : 1989.12.01

초록

인체에 설사질환을 일으키는 Campylobacter jejuni에 대하여 염소 및 monochlorarmine의 살균효과를 측정하고 세포의 구조형태 및 단백질과 DNA에 대한 영향을 주사전자현미경과 전기영동방법으로 비교 관찰하였다. 0.5mg/l의 염소용액에서 15분간 처리했을 때에는 쉽게 6 log가 사멸되었다. 그리고 염소용액의 pH가 4.5에서 7.0, 10.0으로 높아짐에 따라 C. jejuni에 대한 염소의 살균효과는 점점 떨어졌다. 또한 monochloramine의 경우 0.5와 1.0mg/l에서 60분간 처리했을 경우 각각 2와 7 log의 세균이 사멸되었다. 살균제로 처리된 C. jejuni들은나선간균의 형태가 모두 구형으로 변하면서 세포표면의 파괴와 용균현상이 일어났고 서로 엉켜져 있는 예가 많았다. 그 효과는 사멸효과의 경우에서와 같이 monochloramine보다 염소처리군에서 더 심하였다. 살균제로 처리된 C. jejuni의 단백질과 DNA는 정상세포의 것에 비하여 전기영동상에서 차이가 나타났으며 260nm에서의 흡광도도 감소하였다. 특히 염소처리된 세포의 단백질과 DNA는 처리한 염소농도에 비례하여 큰 차이를 나타냈다.

Campylobacter jejuni, bacterial agent causing human diarrhea, were studied for their disinfection effects with chlorine and monochloramine. The cells treated with the chemical agents were observed by scanning electron microscopy to know their morphological and structural changes. The proteins and DNA in the chemical-treated cells were also examined by gel electrophoresis for structural changes. When C. jejuni were chlorinated at concentrations of 0.5 and 1.0 mg/l for 15 minutes, the organisms were disinfected by 4 and 6 log, respectively. Those disinfection effects were higher at acidic pH, while lowered at neutral and alkaline values of pH. The effects of monochloramine were lower than those of chlorine at the game concentration for the same period of reaction time. The shapes of C. jejuni cells treated with the agents appeared to be deformed from spiral rod into spherical forms, showing some destruction in surface structure of the cells. Some of the proteins and DNA of the chlorinated cells did not appear in the gel electrophoresis when the chlorination was at concentration of 10 mg/l or higher.

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