The Influence of the Hygroscopic Components in the Tobacco Leaves on the Equilibrium Moisture Contents

잎담배 성분(成分)이 평형수분(平衡水分)에 미치는 영향(影響)

  • Chang, Ki Woon (Dept. of Agricultural Chemistry, Coll. of agriculture, Chungnam Natl. Univ.) ;
  • Kim, Byeoung Ku (Division of Tobacco Manufacturing, Korea Ginseng & Tobacco Research Institute)
  • 장기운 (충남대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 김병구 (한국인삼연초연구소)
  • Published : 1989.06.30

Abstract

This experiment was conducted to study the relation between the equilibrium moisture contents and the hygroscopic components in the various tobacco matters such as NC-82, Br-21, R.T.S., and puffed stem. The order of the high equilibrium moisture contents was the puffed stem, R.T.S., NC-82, and Br-21. The H-1 grades of NC-82 and Br-21 contained high contents of total sugar had higher equilibrium moisture contents than others. The moisture contents in NC-82 and Br-21 were increased at higher temperature, $30^{\circ}C$ than $20^{\circ}C$. The grades with high amounts of water extracts and total sugar affected to increase the equilibrium moisture contents in NC-82 and Br-21. In conclusion, the equilibrium contents were related to the structure of tobacco matter, the grades, the temperature, and the amount of some chemical components such as water extracts and total sugar of the leaf tobacco.

국내산(國內産) 황색종(黃色種)과 버어리종(種), 판상엽(板狀葉), 주맥(主脈) 평형수분(平衡水分), 전당(全糖) 및 수추출물(水抽出物) 등을 분석(分析) 측정(測定)하여, 상호관계(相互關係)를 검토(檢討)하여 얻은 결과(結果)를 요약(要約)하연 다음과 같다. 1. 잎담배를 품종별(品種別)로 $20^{\circ}C$, RH60%조건(條件)에서 72시간경과(經過)시키면 평형수분(平衡水分)에 도달(到達)하게 되는데 주맥(主脈)이 13.2%로 가장 높다. 2. 담배 원료(原料)의 상대습도별(相對濕度別)로 흡습되는 속도(速度)는 주맥(主脈)이 가장 빠르며 버어리종(種)은 느리다. 3. 황색종(黃色種)의 등급별(等級別) 함수분(含水分)의 변화(變化)는 후엽(厚葉) 1등(等) 3등(等) 5등(等)순이며 박엽(薄葉) 5등(等)이 가장 느리다. 이 같은 결과(結果)는 등급별(等級別)로 전당함량(全糖含量)과 관계(關係)가 깊은 것으로 추정(推定)된다. 4. 온습도별 흡습(吸濕) 시간(時間)에 따른 함수분(含水分)과의 관계(關係)는 황색종(黃色種) NC-82 (H. 3)과 버어리종(種) Br-21(H. 3)은 동일(同一)한 상대습도(相對濕度)에서 온도변화에 따라서 함수분(含水分)은 황색종(黃色種)이 버어리종(種)보다 높았고, 온도가 높을때 증가(增加)했다. 5. 잎담배 품종별(品種別) 수추출물(水抽出物)과 흡습능(吸濕能)과의 상관관계(相關關係)는 잎담배의 수추출물(水抽出物)이 많은 황색종(黃色種)이 버어리종(種) 보다 많았고 등급별(等級別)로는 1등(等)이 3등(等)보다 많았다. 6. 잎담배의 품종별(品種別), 등급별(等級別) 전당함량(全糖含量)과 흡습능의 상관관계는 전당함량이 많은 황색종(黃色種) 후엽(厚葉) 1등(等) 평형수분(平衡水分)이 높아, 전당(全糖)과 평형수분(平衡水分)과의 높은 정의 상관관계(相關關係)를 나타내었다.

Keywords