Fluoride Reduction of Antarctic Krill by Electrocondensation Method

Electrocondensation 방법에 의한 크릴 불소 감량

  • Kim, Kil-Hwan (Food Science and Technology Lab., Korea Food Research Institute) ;
  • Kim, Dong-Man (Food Science and Technology Lab., Korea Food Research Institute) ;
  • Kim, Young-Ho (Food Science and Technology Lab., Korea Food Research Institute)
  • 김길환 (한국식품개발연구원 식품공학연구실) ;
  • 김동만 (한국식품개발연구원 식품공학연구실) ;
  • 김영호 (한국식품개발연구원 식품공학연구실)
  • Published : 1990.04.01

Abstract

Electrocondensation method using aluminum electrodes was developed to remove excess amount of fluoride contained in Antarctic krill. Fluoride amount was reduced differently according to fluoride forms (total, ionic and bound) and sections (whole, muscle flesh and chitinous) of the Antarctic krill during electrocondensation process. Total, ionic and bound fluoride could be reduced by 56%, 35% and 60% of the initial amount contained in the whole body, respectively and reduced by 49%, 57% and 34% of the initial amount in the muscle flesh, respectively by electro condensation process for 120 min. In the case of chitinous section of the Antarctic krill, 68% of total fluoride could be decreased by this process for 120 min.

크릴에 과량 존재하는 불소를 감량시키고자 전기분해 반응에 의한 electrocondensation 방법을 이용하였다. Electrotocondensation 방법에 의한 크릴 불소의 감량정도는 불소이온의 존재형태 (이온 및 결합상태의 불소, 총불소)와 시료의 부위(육질, 키틴질, 건조크릴)에 따라 차이가 있는 것으로 나타났다. 전기분해 반응시간에 따른 불소의 감량곡선을 살펴보면, 반응초기에는 불소의 감량이 빠르게 진행되었으나 일정시간 이후부터는 서서히 감량되는 경향을 나타내어 전기분해반응 120분 후에는 반응전 초기 불소농도의 $30{\sim}70%$ 수준까지 감량시킬 수 있었다. 이상의 결과를 살펴볼 때, electrocondensation 방법으로 크릴에 과량 함유되어 있는 불소를 상당량 제거하였지만. 아직도 많은 양의 불소가 각 시료에 잔재하고 있어, 완전한 불소세거를 위해서는 보다 깊은 연구가 필요로 되는 것으로 생각되었다. 즉 Newman은 세포외 불소가 벼에 집적되는 과정에서 hydroxyl기와의 치환반응을 고찰하였고, Rehbein등은 크릴을 주 먹이사슬로 하는 남극어류의 대부분이 chitinase와 pretense등의 강한 효소활성으로 크릴을 소화하는 과정에서 불소가 유리되어 체외로 방출되는 것으로 고찰하고 있어, 불소의 이동기작 및 집적과정에 대한 깊은 연구와 더불어 electrocondensation 방법을 보다 효율적으로 이용할 수 있는 방안이 모색된다면 크릴의 불소문제는 완전히 해결될 수 있을 것으로 생각되었다.

Keywords