Screening of Suitable Mold Strains for Production of Taste Materials from Alaska Pollack Flesh

명태육을 기질로 한 풍미물질 발효균주의 선발

  • Published : 1990.04.01

Abstract

Fish flesh of Alaska pollack containing 5% of corn starch were fermented with 8 strains of mold and monitoring of their flavor characteristics, acceptability, nucleotides and their related compounds, amino acid compositions were conducted. All strains were grown vigorously on fish flesh media and formed their characteristic spores with unique flavor by strains. Amino type nitrogen $(NH_2-N)$ content of fermented fish flesh (FFF) were 25-26 times higher than that of raw flesh and 6-15 times higher in extractable nitrogen (Ex-N) content . The strains which produce more ADP (Adenosine 5'-diphosphate) in FFF also showed much higher level of IMP (Inosine 5'-monophosphate) and GMP (Guanosine 5'-monophosphate) content than that of raw flesh. Amino acid composition were differ by strain but lysine was generally highest and arginine, glutamic acid, leucine and alanine in order In review of sensory evaluation , total content of nucleotides, $NH_2-N$, Ex-N and amino acid compositions, suitable strains for fish flesh fermentation were Aspergillus oryzae KFCC 11371, Asp. oryzae KFCC 32343, Penicillium roqueforti KFCC 11269 and Asp. quercinus.

어육을 발효하여 정미성분 생산 가능성을 검토하기 위하여 명태육에 전분을 첨가한 발효기질에 8종의 곰팡이를 접종, 발효하여 성분의 변화를 검토하였다. 시험에 사용한 균주는 모두 어육발효 배지에서 왕성히 증식하였고, $30^{\circ}C$에서 48시간 배양 이후 특징적인 포자를 형성하였으며, 냄새는 균종에 따라 각각 다른 양상을 보였다. 발효어육의 $NH_2-N$ 함량은 명태육에 비하여 25-26배, Ex-N은 6-15배 증가하였고, 명태육으로부터 ADP 생성능력이 높은 균주는 IMP와 GMP 생성능력도 높았다. 발효어육 중의 유리아미노산은 사용균주에 따라 차이는 있으나 일반적으로 lysine 함량이 가장 높고 arginine, glutamic acid, leucine, alanine 순이었다. 발효어육 추출액의 관능검사한 핵산 관련물질, $NH_2-N$ 및 Ex-N의 함량과 아미노산 조성 등을 종합적으로 검토할 때 어육발효에 비교적 우수한 균주는 Aspergillus oryzae KFCC 11371, Asp. oryzae KFCC 32343, Penicillium roqueforti KFCC 11269 및 Asp. quercinus KFCC 11956이었다.

Keywords