Studies on the Analysis of DOA in PVC Wrap Film and its Migration into Foodstuffs

염화비닐 랩 필름의 DOA 분석 및 식품에의 이행에 관한 연구

  • Published : 1990.04.01

Abstract

Extraction and analysis conditions of di-(2-ethylhexyl) adipate (DOA) and its migration contents into foods wrapped with plasticized polyvinyl chloride (PVC) film during storage and cooking with microwave were examined using gas chromatography. Experiments on the extraction solvent and method showed that the method of reflux using carbon tetrachloride for longer than one hour allowed the highest extraction of DOA. Analysis of four PVC wrap films from different factories in domestic market showed the DOA contents of 18.9% for home-use and 24.6% for retail-use on the average. The highest migration during storage was observed in pork belly, which were 21% and 26% after one and three days respectively. During microwave cooking; smaller than 5.5% of DOA were migrated into foods when the film was not contacted with foods, whereas about 49% migration was observed in pork belly contacted with film directly.

DOA의 추출 및 분석조건과 랩 필름으로 포장된 식품의 저장 및 전자렌지로 가열 중 식품으로의 DOA의 이행량을 조사하였다. 추출용매와 방법에 대하여 실험한 결과 DOA는 carbon tetrachloride를 이용하여 약 1시간 이상 reflux시킬 때 가장 우수한 추출률을 나타냈다. 국내 시장에 유통 중인 PVC 랩은 가정용과 영업용의 경우 각각 평균적으로 약 18.9% 및 24.6%의 DOA 함량을 나타냈다. 저장시 DOA의 이행량은 돼지고기 삼겹살의 경우 저장 1일 및 3일째 각각 21% 및 26%로 조사된 식품 중 가장 높은 이행량을 나타냈다. 전자렌로 가열시에 조사된 모든 식품의 경우 랩과 직접 접촉이 안된 상태에서의 DOA 이행량은 약 5.5% 범위내로 미미하였으나 돼지고기 삼겹살의 경우 직접 접촉된 상태로 가열하였을 때는 약 49%의 DOA가 이행되었다.

Keywords