The Aroma Components of Duchung Tea and Persimmon Leaf Tea

두충차와 감잎차의 향기성분

  • Published : 1990.08.01

Abstract

The aroma components of duchung tea and persimmon leaf tea were collected simultaneous distillation and extraction method. Those were analyzed and identified by GC-MS using a fused sillica capillary column. Seventy seven components, including 17 alcohols, 3 hydrocarbons, 15 ketones, 16 aldehydes, 8 esters,8 acids, 8 heterocyclic compounds and 2 phenols were confirmed in duchung tea. Seventy one components, including 17 alcohols, 10 hydrocabrons, 11 ketones, 13 aldehydes, 8 esters, 6 acids, 5 heterocyclic compounds and 1 phenol were confirmed in persimmon leaf tea. The most abundant components of duchung tea were aldehydes(23.31%) including 2-pentenal and heterocyclic compounds(16.71%) including $epoxy-{\beta}-ionone$. The most abundant components of persimmon leaf tea were alcohols(25.57%) including linalool and aldehydes(19.45%) including hexanal and hydrocarbons(10.40%) including ${\alpha}-copaene$.

국산 대용차 중 시판되고 있는 두충차와 감잎차의 향기성분을 연속증류 추출법으로 추출하여 GC-MS에 의하여 분석, 동정하였다. 두충차에서는 hydrocarbon류 3종, alcohol류 17종, ketone류 15종, aldehyde류 16종, acid류 8종, hetero 고리화합물류 8종과 phenol류 2종을 포함한 총 77종류의 향기성분을 확인하였다. 두충차에 많이 존재하는 ketone류(14.59%) aldehyde류(23.31%)와 hetero 고리화합물(16.71%)들은 두충차의 특징인 달콤하고 한약재에 가까운 향기에 기여한다고 생각된다. 감잎차에서는 hydrocarbon류 10종, alcohol류 17종, ketone류 11종, aldehyde류 13종, ester류 8종, acid류 6종, hetero 고리화합물 5종과 phenol류 1종을 포함한 총 71종을 확인 하였다. 감잎차에는 향기의 기여도가 낮은 hydrocarbon류의 함량(10.40%)이 두충차에 비해 많았고 alcohol류의 함량(25.57%)이 현저하게 많아 은은하고 순한 감잎차의 특유향에 기여한다고 생각된다.

Keywords