The Effect of Various Culture Conditions on Lactic Acid Bacteria Count

배양조건에 따른 유산균수 비교시험

  • Kim, Eun-Ah (Seoul Dairy CO-OP, Institute of Dairy Food Research) ;
  • Kwak, Hae-Soo (Seoul Dairy CO-OP, Institute of Dairy Food Research) ;
  • Park, Joung-Nam (Seoul Dairy CO-OP, Institute of Dairy Food Research)
  • 김은아 (서울우유협동조합 기술연구소) ;
  • 곽해수 (서울우유협동조합 기술연구소) ;
  • 박정남 (서울우유협동조합 기술연구소)
  • Published : 1990.08.01

Abstract

This study was carried out to compare lactic acid bacteria count of liquid type yogurts with various experimental conditions during shelf-life period. The conditions were media(BCP and Elliker agar), incubation conditions(aerobic and anaerobic), dilution waters(saline and phosphate buffer) and dilution methods(10 and 100 times). All of the samples were incubated at $37^{\circ}C$ for 72 hrs. In the case of counting L. acidophilus as a yogurt starter culture, there were differences on dilution waters and incubation conditions, but were no difference on media and dilution methods. In the case of counting L jugurti and mixed strain with L. acidophilus and L. casei, there were differences on media, incubation conditions and dilution waters, but was no difference on dilution methods. For L. casei in the yogurt, media and dilution methods were shown slightly different viable cell count but incubation conditions were not shown difference. In the case of counting L. bulgaricus, there were differences on media, incubation conditions and dilution methods, but was no difference on dilution waters. Therefore, the measurment of lactic acid bacteria count may be effective if preferred experimental conditions are selected for different types of strain.

본 실험에서는 균주의 특성에 따른 유산균수 시험방법의 적합 여부를 알아보기 위해 액상요구르트 제품들을 유효기간 중 여러 실험조건으로 비교 검토하였다. 비교한 실험조건은 배지(BCP, Elliker agar), 배양상태(aerobic, anaerobic), 희석수(saline, phosphate buffer), 희석방법 (10배, 100배)이었으며 $37^{\circ}C$에서 72시간 배양하였다. L. acidophilus 균주를 사용한 액상요구르트의 경우, 배지와 희석방법에 따른 차이는 거의 없었고 희석수와 배양상태에서는 약간의 차이가 있었다. L. jugurti 균주와 L. acidophilus +L. casei 혼합균주의 생우 배지 배양상태, 희석수에서 차이가 있었고 희석방법에는 거의 차이가 없었다. L. casei의 경우 배지, 희석방법에서 약간의 차이를 나타했으며 배양상태는 유산균수에 영향이 없었다. L. bulgaricus의 경우는 배지, 배양상태, 희석방법에 따라 차이가 있었고 희석수는 차이가 없었다. 그러므로 요구르트의 유산균수 측정은 균주의 종류에 따라 가장 좋은 실험조건을 선택하여 실시하는 것이 효과적인 시험방법으로 사료된다.

Keywords