Studies on the Low-temperature Storage of Strawberry Pulp and Red Pepper Paste by Cryoprotectants

동결방지제에 의한 딸기펄프와 붉은생고추 페이스트의 저온저장에 관한 연구

  • Published : 1990.08.01

Abstract

With adding cryoprotectants to red pepper paste and strawberry pulp, the effects of freezing point depression and the energy requirement for storage at $-15^{\circ}C$ were studied. In case of red pepper paste, the freezing point was pressed to $-9.6^{\circ}C$ by adding NaCl(15% w/w) and citric acid after removing stem. And the components of combined cryoprotectants to keep strawberry pulp in the unforzen state at $-15^{\circ}C$ were dextrose(25% w/'w), fructose(17% w/w) sorbitol(8% w/w) and ascorbic acid(0.2%, w/w). Also, when compared with No-treatment, the storage time reduced about 50% and resulted in about $70{\sim}80%$ cut-down in the energy requirement for storage of food products at low-temperature.

동결방지제를 첨가하여 붉은생고추 페이스트 및 딸기 펄프의 저온저장 실험을 한 결과, 붉은생고추 페이스트는 줄기만을 제거한 후 NaCl 15%, citric acid 0.5%를 첨가하면 $-9.6^{\circ}C$에서 미동결 상태로 저장할 수 있었고, 딸기펄프는 dextrose 25%, fructose 17%, sorbitol 8%, ascorbic acid 0.2%를 첨가했을 때 $-15^{\circ}C$까지도 미동결 상태로 저장할 수 있었다. 또한 동결방지제를 이용한 시료는 무처리한 시료에 비해 저장소요시간이 약 1/2 정도 걸리며, 소요에너지도 약 $70{\sim}80%$의 절감효과를 얻을 수 있었다. 따라서, 동결방지제를 이용하면 저온저장시 빙결정 생성에 따른 조직손상을 억제할 수 있을 뿐만 아니라 에너지 절감효과도 얻을 수 있는 것으로 사료되며, 이와 같은 결과를 일시에 다량 수확되는 과채류에 적용할시 농산물의 저장법 개선에 상당한 효과가 있을 것이다.

Keywords