Changes in Functional Groups of Protein by Lipid Deterioration in the Biological System of Rice Bran

미강 저장 중 지방의 산패에 따라 생성된 산화 지질이 단백질의 기능기에 미치는 영향에 관한 연구

  • Song, Yeong-Ok (Dept. of Food Science and Nutrition, Pusan National University) ;
  • Choi, Hong-Sik (Dept. of Food Science and Nutrition, Pusan National University)
  • 송영옥 (부산대학교 식품영양학과) ;
  • 최홍식 (부산대학교 식품영양학과)
  • Published : 1990.10.01

Abstract

The effects of peroxidized lipid on the protein in the biological system of rice bran was studied by determining the changes in the content of functional groups under two different storage conditions. One stored at controlled atmosphere of $35^{\circ}C$ with relative humidity 65% and the other one was exposed to the air of $25^{\circ}-30^{\circ}C$ with relative humidity 70-90%. The lipid peroxidation started after the lipolysis was almost completed. The autoxidation occurred much faster in the bran exposed to the air than that stored in the controlled atmosphere. Substantial changes in the physiochemical characteristics were observed in all of the major functional groups in both of the samples. The content of sulfhydryl and available lysine decrease·1 as lipid peroxidation progressed. Protease activity was lost almost completely. Protein solubility and in vitro digestibility also decreased during storage. The lipid peroxidation and contents of major protein functional groups were significantly correlated (p<0.05) and the correlation coefficients were higher than -0.8, for the both of the sample. peroxidized lipid was found to deteriorate protein in the biological system as well.

미강의 산소 농도를 제한하고 상대습도 65% 온도 $35^{\circ}C$의 저장 조건하에서 함유 지방질의 가수분해를 최대한 유도한 시료와 온도 $25-30^{\circ}C$, 상대습도 70-80%인 공기중에 방치하여 함유 지방질의 가수분해와 지방질의 산화를 동시에 유도한 미강을 시료로 하여 지방의 산화양상에 따른 단백질의 물리 화학적인 변화 즉, sulfhydryl과 disulfide group, 단백질의 용해도, 유효성 lysine, protease의 활성변화 등을 실험하였다. 산소 농도를 제한한 system에서는 지방질의 가수분해는 급격히 일어난 반면 산화는 서서히 진행되었고, 공기 중에 방치한 system에서는 지방질의 가수분해와 자동산화가 현저하게 진행되었다. 이때 각종 단백질 기능기의 함량의 감소현상은 저장기간보다 지방의 산패 정도와 더 깊은 상관성을 보였다. 지방질의 산패와 주요 단백질 기능기함량과의 상관계수는 두 system 모두에서 -0.8 이상으로서, 지방질의 산패는 단백질의 이화학적인 변화에 중요한 영향을 미침이 관찰되었다(p<0.05).

Keywords