Antimutagenic Effects of Browning Products Reacted with Polyphenol Oxidase Extracted from Apple

사과 Polyphenol Oxidase에 의한 효소갈변반응 생성물의 항돌연변이 효과

  • Baik, Chang-Weon (Department of Food Science and Technology, Kongweon National University) ;
  • Ham, Seung-Shi (Department of Food Science and Technology, Kongweon National University)
  • 백창원 (강원대학교 식품공학과) ;
  • 함승시 (강원대학교 식품공학과)
  • Published : 1990.11.01

Abstract

This study was carried out to investigate the antimutagenic effects of five kinds of apple enzymatic browning reaction products(AEBRP) on mitomycin C (MMC), N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine (MNNG), 4-nitroquinoline-1-oxide(4NQO), benzo(${alpha}$)pyrene(B(${alpha}$)P) and 3-amino-1,4-dimethyl-5H-pyri-do [4,3-b]indol (Trp-P-1). In spore rec-assay using B. subtilis Hl7($rec^+$) and M45($rec^-$), homocatechol-AEBRP and hydroquinone-AEBRP showed strong antimutagenic effects on MMC and MNNG as the concentration of AEBRP increased. In the Ames test using S. typhimurium TA98 and TA100, hydroxyhydroquinone-AEBRP and pyrogallol-AEBRP showed strong antimutagenic effects on Trp-p-1 and B(${alpha}$)p in TA98 and TA100 in the presence of S-9 mix. Most of AEBRPs suppressed about 50% to 80% the mutagenesis in S. typhimurium TA98 induced by MNNG, however, AEBRPs except hydroxyhydroquinone-AEBRP showed antimutagenic effects of about 94% in TA100. Antimutagenic effects of the five kinds of AEBRPs on 4-NQO were more or less weak, in particular homocatechol-AEBRP exhibited the inhibitory effect of about 48% in TA98, and homocatechol-AEBRP and hydroquinone-AEBRP showed inhibitory effects of about 46% to 58% in TA 100.

사과로부터 추출한 산화효소와 5종의 polyphenol 화합물을 반응시켜 얻어진 사과효소 갈변반응 생성물(AEBRP)들의 항돌연변이 효과를 검토하기 위해 발암물질로 알려져 있는 N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine(MNNG), mitomycin C(MMC), 4-nitroquinoline-1-oxide(4NQO), benzo(${\alpha}$)pyrene(B(${\alpha}$)P) 그리고 3-amino-1,4-dimethyl-5H-pyrido(4,3-b) indole(Trp-P-1)에 대한 다섯 종류의 사과효소 갈변반응 생성물들의 돌연변이 억제효과를 검토하였다. Bacillus subtilis Hl7과 M45 두 균주를 이용하는 spore rec-assay에서 homocate-chol-AEBRP와 hydroquinone-AEBRP는 농도증가에 따라 MMC와 MNNG에 대하여 강한 억제효과를 나타내었으며 Salmonella typhimurium TA98과 TA100 두 균주를 이용한 Antimutagenicity test에서는 hydroxyhydro-quinone-AEBRP와 pyrogallol-AEBRP는 S-9mix 첨가시 두 균주에서 Trp-P-1과 B(${\alpha}$)P에 대하여 강한 억제효과를 나타내었다. 그리고 대부분의 AEBRP들은 MNNG로 유도된 TA98주에서 $50%{\sim}80%$의 억제효과를 나타내었으나 hydroxy-hydroquinone-AEBRP를 제외한 네 종류의 AEBRP들은 TA100 균주에서 약 94%의 억제효과를 나타내었다. 한편, 4NQO에 대한 다섯 종류의 AEBRP들의 돌연변이 억제효과는 일반적으로 약한 편이었으며, 특히 homocatechol-AEBRP는 TA98 균주에서 48%의 억제효과를 보였고 TA100 균주에서는 homocatechol-AEBRP와 hydroquinone-AEBRP가 46%에서 58% 정도의 억제효과를 나타내었다.

Keywords