Adsorption Characteristics and Moisture Content Prediction Model of Coffee with Water Activity and Temperature

수분활성과 온도변화에 따른 커피의 흡착특성 및 흡착량 예측모델

  • Youn, Kwang-Seop (Department of Food Engineering, Kyungpook National University) ;
  • Choi, Yong-Hee (Department of Food Engineering, Kyungpook National University)
  • Published : 1990.11.01

Abstract

The adsorption characteristics of coffee were mvestigated at $5, 15, 25, and 35^{\circ}C$ under various water activities such as 11, 32, 57, 75 and 90% and prediction models were developed by optimization program. The moisture adsorption isotherm curves were similar to the typical sigmoid type. The values of equilibrium moisture content and the monolayer moisture content were highest in the Freeze Dried, which was due to porous structure by the drying method. In the result of adjusting the isotherm models in this paper, Halsey model generally gave the best fit for isotherms of coffee. Prediction model for equilibrium moisture content was established with water activity and temperature. Adsorption prediction models were also developed with water activity, with water activity and time, and with water activity, time and temperature, respectively.

커피의 저장 중 흡착에 가장 많은 영향을 미치는 인자로는 수분활성 및 온도이다. 따라서 커피의 제조공정 중 추출시 건조방법의 차이에 따른 세 종류의 제품에 대한 흡착 특성을 조사하고 수분활성, 온도 및 시간의 변화에 따른 흡착량을 측정하여 조건변수의 변화에 따른 흡착량의 변화를 예측할 수 있는 예측모델식을 수립하였다. 흡착거동은 전형적인 Sigmoid 형태를 나타냈으며 평형수분함량과 단분자층 수분함량은 동결 건조제품이 가장 높게 나타났으며 이는 건조방법에 의해 생성된 다공성구조에 기인된 것으로 사료된다. 기 발표된 여러 형태의 등온흡착곡선 모델식에 적용시켜 본 결과 Halsey 모델식의 상관계수 r값이 $0.98{\sim}0.99$로 가장 적합하였다. 또한 예측모델식은 SPSS COMPUTER PROGRAM을 이용하여 가장 오차가 적은 범위에서 수분활성, 온도 및 시간의 변화에 따른 흡착량의 변화를 예측할 수 있는 최종적인 모델식을 수립하였다.

Keywords