Analysis of Rutin Contents in Buckwheat and Buckwheat Foods

메밀 및 메밀식품에서의 루틴함량의 분석

  • 맹영선 (한림대학교 한국영양연구소) ;
  • 박혜경 (한림대학교 한국영양연구소) ;
  • 권태봉 (한림대학교 한국영양연구소)
  • Published : 1990.12.01

Abstract

In this study, the rutin contents in buckwheat and buckwheat foods were determined. Rutin in buckwheat and buckwheat foods was extracted with methanol and separated by High Performance Liquid Chromatography(HPLC) equipped with Lambda-Max Model 481 detector set at 355 nm using a ${\mu}$ Bondapak $C_{18}$ column and a 2.5% acetic acid:methanol:acetonitrile (35:5:10, v:v:v) solvent. There were differences in the rutin contents among the different species of buckwheat. The rutin contents in buckwheat groats were ranged from 8.84 mg to 24.77 mg/100g. The rutin contents in commercial buckwheat groats and flours were ranged from 15.04 mg to 20.92 mg/100g. The rutin contents in commercial dried buckwheat noodles, steamed buckwheat noodles, and buckwheat cookies were ranged from 1.76 mg to 10.84 mg/100g.

HPLC를 이용하여 메밀종자 및 메밀식품에서의 rutin 함량을 분석하였다. 메밀종자의 rutin 함량은 재래종과 신농1호 사이에 상당한 차이가 있었으나. 신농1호 품종간 즉, 여름형과 가을형간에는 차이가 없었다. 가식부분인 메밀쌀의 rutin 함량은 여름형 신농1호에서 가장 높았다. 건조메밀국수와 막국수의 rutin 함량은 시료에 따른 차이가 상당히 컸었으며, 이와 같은 차이는 메밀국수 제조시 밀가루를 $10{\sim}50%$ 혼합하는데 기인하는 것으로 생각되었다. 메밀전병은 제품의 표시에 명기된 메밀함량으로부터 계산된 값보다 높은 rutin 함량을 나타내었다.

Keywords