상이한 조건에서 저장한 버터로부터 생성된 콜레스테롤 산화물의 양적변화

Quantitative Changes of Cholesterol Oxides Formed in Butter under Varied Storage Conditions

  • Chang, Young-Sang (Technology Development Institute, Nong Shim Co. Ltd.) ;
  • Yang, Joo-Hong (Department of Food Science and Technology, Dongguk University) ;
  • Shin, Hyo-Sun (Department of Food Science and Technology, Dongguk University)
  • 발행 : 1990.12.01

초록

버터 중 콜레스테롤의 산화안정성에 대한 저장조건의 영향을 연구하기 위하여 버터를 포장한 것과 포장하지 않은 것을 저온과 상온에서 암소와 광원(형광등 및 자외선등)으로 조사하면서 각각 일정기간 저장하는 동안 생성되는 콜레스테롤 산화물을 GC-MS에 의하여 분리 정량하였다. 포장한 버터를 상온과 저온의 암소에서 같은 조건에서 형광등과 자외선등으로 조사하면서, 각각 8주간 저장하였을 경우 콜레스테롤 산화물은 생성되지 않았다. 포장하지 않은 버터를 상온에서 자외선등으로 조사하였을 때는 저장 2, 4, 6, 8주에 다같이 $7{\alpha}-hydroxycholesterol,\;7{\beta}-hydroxycholesterol$, cholesterol ${\beta}-epoxide$, cholesterol ${\alpha}-epoxide$, cholestane-triol이 분리되었다. 이들 콜레스테롤 산화물의 초기생성량은 서로 상이하였고, 저장 2주째 이들 산화물의 양은 각각 34.2, 14.0, 12.1, 1.3, 0.5 ppm이었던 것이 저장 8주 후에는 각각 68.1, 29.1, 56.3, 8.5, 4.0 ppm으로 증가하였고, 3.5-cholestadien-7-one은 다만 8주 후에는 혼적량이 검출되었다. 같은 조건에서 형광등으로 조사하였을 때는 자외선 조사 때 보다 콜레스테롤 산화물의 생성량이 적었다.

The effect of storage conditions on the oxidative stability of cholesterol in butter was studied by quantifying cholesterol oxides by GC-MS. Experimental variables for storage conditions were packaging, storage temperature, light source, and storage period. No cholesterol oxides were detected from packaged butter under all storage conditions. When unpackaged butter was stored under ultraviolet light at ambient temperature, $7{\alpha}-hydroxycholesterol,\;7{\beta}-hydroxycholesterol$, cholesterol ${\beta}-epoxide$, cholesterol ${\alpha}-epoxide$, cholestane-triol were detected after 2, 4, 6 and 8 weeks of storage. The amounts of cholesterol oxide species produced were different depending on the storage periods. The amounts of each cholesterol oxides, $7{\alpha}-hydroxycholesterol,\;7{\beta}-hydroxycholesterol$, cholesterol ${\beta}-epoxide$, cholesterol ${\alpha}-epoxide$, and cholestane-triol, produced after 2 weeks of storage were 34.2, 14.0, 12.1, 1.30, and 0.50 ppm, respectively, and after 8 weeks of storage were 68.1, 29.1, 56,3, 8.50, and 4.00 ppm, respectively with trace amounts of 3,5-cholestadien-7-one. When fluorescent light was used instead of ultraviolet light with other conditions remained the same, the same species of cholesterol oxides were detected but with lesser amounts.

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