Effect of Fed of Phenolic Acids in Plant on Serum Cholesterol Concentration in Rats

식물에 존재하는 페놀산류를 급여한 흰쥐 혈청 콜레스테롤 농도

  • Cho, Young-Su (Department of Agriculture Chemistry, College of Agriculture, Dong-A University) ;
  • Kim, Chung-Kie (Department of Agriculture Chemistry, College of Agriculture, Dong-A University)
  • 조영수 (동아대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 김정기 (동아대학교 농과대학 농화학과)
  • Published : 1990.12.01

Abstract

Phenolic acids are widely distributed in all plant meterial. Most of these acids were combined with plant or grain cell wall. On the other hand, it had been reported that p-coumaric acid exhibited hypocholesterolemic activity in rats. We have undertaken a study of these compounds with regard to their effect on the rat. In this study, the effects of phenolic acid on the serum cholesterol level in rats fed with cholesterol free and cholesterol enriched diets were examined. The commercially available phenolic acid were purchased in the experiment. These compounds were incoporated in the diet at a level of 0.2%. These diets were fed for 21 days to male wistar strain rats with a body weight of 80 to 90g. It was found no significant change in serum cholesterol level in the phenolic acid fed rats in both cholesterol-free and cholesterol-enriched diet.

페놀산류(類)는 식물계에 널리 분포되어 있으며, 페놀산의 대부분은 식물 또는 곡류의 세포벽과 결합하고 있다. 한편, p-coumaric acid는 흰쥐에 대한 콜레스테롤 저하 작용이 있다는 것을 보고한 바 있다. 본 연구는 p-coumaric acid, ferulic acid 및 이러한 화합물과 구조가 유사한 caffeic acid를 콜레스테롤 무첨가 식이 및 고(高)콜레스테롤 농도에 미치는 영향에 대하여 조사하였다. 본 실험에 사용한 페놀산류(類)는 일반 시판품으로서 실험식이에 0.2% 첨가, 체중 $80{\sim}90g$의 Wistar계(系) 흰쥐 수컷에 21일간 급여한 결과 이번 실험의 조건에서는 혈청 콜레스테롤에 대한 각 페놀산의 영향은 인정되지 않았다. 이러한 결과를 토대로 ferulic acid 첨가에 의한 체중감소, caffeic acid 첨가에 의한 HDL-콜레스테롤 감소의 원인 등 금후 검토하여야 할 점도 나타내 보였다.

Keywords