Effects of Nitrogen Flushing on the Storage Stability of Red Pepper Powders

고추가루의 저장성에 미치는 질소치환의 영향

  • Published : 1990.12.01

Abstract

To examine the effects of nitrogen flushing on the storage stability of red pepper powders, the color and capsanthin and capsaicin contents were investigated. Capsanthin and capsaicin contents of red pepper powders during their storage decreased as the increase of temperature. Nitrogen flushing packaging was good for the retention of capsanthin and capsaicin than air packaging. Brown color of red pepper powders during their storage differed with storage temperature and packaging condition, thus low temperature and nitrogen reduced the brown color substantially, L and b values by Hunter's color were almost not changed during 10 months storage of red pepper powders, and a value was decreased as the increase of temperature. Therefore, nitrogen flushing packaging for the storage of red pepper powders was good than air packaging.

고추가루 저장성에 미치는 질소치환의 영향을 검토하기 위하여 온도 및 포장조건에 따른 고추가루의 품질 변화를 조사하였다. 고추가루 저장 중 capsanthin 및 capsaicin 함량은 온도가 증가함에 따라서 이들 함량의 감소가 증가하였으며, 질소가스 치환포장은 함기포장보다 온도 및 포장조건에 따라서 이들 함량의 감소가 적었다. 고추가루 저장 중 갈변도는 저장온도 및 포장조건에 따라서 상이 하였는데, 온도가 증가할수록 갈변도는 증가하였고 질소가스 치환포장은 함기포장 보다 갈변도가 감소하였다. 그리고 표면색깔 변화 중 저장 10개월 동안 L값과 b값은 거의 변화가 없었으나 a값은 온도가 올라감에 따라 감소하였다. 따라서 고추가루 저장 중 질소가스 치환포장은 함기포장 보다 고추가루의 품질이 우수하였다.

Keywords