Bowman-Birk type proteinase inhibitors from soybean : Isolation and partial characterization

대두 Bowman-Birk형 proteinase inhibitor들의 분리 및 성질

  • Choi, Ki-Bong (Department of Agricultural Chemistry, Seoul National University) ;
  • Kim, Su-Il (Department of Agricultural Chemistry, Seoul National University)
  • Published : 1990.12.30

Abstract

Eight(I through VII) of Bowman-Birk proteinase inhibitor have been isolated from soybean with DEAE-Sephadex A-50. Inhibitor VII was a typical BBTI, showing high cysteine content(17%/mole) ud low trypsin to chymotrypsin inhibiting activity(TIA/CIA= 1.0) with the independent reactive site to each enzyme. Dissociation constant of trypsin-BBTI and chymotrypsin-BBTl complexes were $9.17{\times}10^{-9}M$ and $5.14{\times}10^{-8}M$, respectively. Inhibitor Vll was extremely heat stable. Six hours heat treatment at $100^{\circ}C$ caused only 50% decrease in it's original inhibiting activity. Except inhibitor III,6 other isoinhibitors differed from a typical BBTI in TIA/CIA, values, ranging from 3 to 29.

황금종 대두로 부터 8종의 Bowman-Birk형 proteinase inhibitor들을 DEAE-Sephadex A-50으로 전기영동상 단일 band로 순수하게 분리하였다. 이중 inhibitor VII cysteine함량이 17%로 높고 trypsin 및 chymotrypsin에 대해 각각 독립적인 결합부위를 가지고 있으며 상기 두 효소에 대한 저해활성도의 비(TIA/CIA)가 1.0으로 전형적인 Bowman-Birk trypsin inhibitor(BBTI)로 확인되었다. 본 inhibitor와 trypsin 및 chymotrypsin complex의 dissociation constant는 각각 $9.17{\times}10^{-9}M$$5.14{\times}10^{-8}M$로 매우 안정하였다. 또한 inhibitor Vll은 열에 매우 안정한 단백질로 $100^{\circ}C$, 6시간 처리에도 저해활성도 감소가 50%밖에 안되었다. 순수분리된 7종의 다른 isoinhibitor중 inhibitor III만이 TIA/CIA값이 1.2로 BBTI와 비슷하였으나 그외 inhibitor I, II, IV, V,및 VIII은 그 값이 $3{\sim}29$로 BBTI와는 성질이 다른 isoinhibitnr로 추정되었다.

Keywords