Effects of Dietary Vitamin E on the Lipid Peroxidation in Rats Fed Caffeine

식이성 비타민 E가 카페인 투여 흰쥐의 체내 지질과산화에 미치는 영향

  • 조수열 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 박미리 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 박종민 (영남대학교 약학과)
  • Published : 1990.04.01

Abstract

This experiment was undertaken to investigate the effect of dietary vitamin E on the lipid peroxidation in the caffeine-fed rats. Male Sprague-Dawley rats were fed for 6 weeks diets containing one of three levels of dietary vitamin E(30, 500 or 1,000mg/kg diet) with 1,000mg caffeine per liter in drinking water but control group was only given without caffeine. Net weight gain food intake caffeine intake and hematocrit were not significantly different. In rats fed caffeine liver lipid peroxidation level was slightly increased but significantly lower in rats fed 1, 000mg vitamin E/kg diet than in those fed 500mg vitamin E/kg diet. Glutathione peroxidase activity in rats fed caffeine was higher than in the control And the higher dietary vitamin E level the lower glutathione peroxidase activity. Catalase activity was significantly increased in the caffeine-fed rats. however xanthine oxidase activity was not afexcted in all experimental groups.

카페인 투여 환쥐의 체내 지칠파산화에 미치는 식이성 비타민 E의 영향을 검토하고자, 흰쥐에게 카페인 수용액(0, 1,000mg/\ell$)을 식수로 공급하고 식이 kg당 비하면 E함량(30mg, 500mg 및 1,000mg)을 달리하여 6주간 사육했을 때 관찰한 결과는 다음과 같다. 증체량은 카페인 급여군의 경우, 대조군에 비해 유의차는 없으나 비타빈 E 급여수준이 높을수록 증가하는 경향이었으며, 사료섭춰량, 카폐인섭취량 및 hematocrit치는 유의적인 차이가 없었다. 간조직 과산화지칠외 함량은 대조군에 대한 유의차는 없었으나, 식이 kg당 1,000mg의 비타민 E 급여군 경우, 500mg 급여군보다 유의하게 감소하였다. Glutathione peroxidase활성은 대조군에 비해 카페인 투여군에서 유의하게 증가된 한편 비타민 E 급여수준이 높을수록 감소하였으며, catalase활성은 전 실험군에서 유의하게 높았다. Xanthine oxidase활성은 대조군 및 실험군 상호간에 유의적인 차이가 없었다.

Keywords