Effect of Ginseng Saponin on The Growth of Heat-Stressed Yeast Saccharomyces rouxii - Stimulation of Growth Recovery Rate of Heat-treated S. rouxii -

인삼 Saponin이 고온처리된 효모의 생육에 미치는 영향 - 열처리된 효모의 증식회복속도에 미치는 촉진효과 -

  • Published : 1990.10.01

Abstract

It was attempted in this experiment to observe the effect of ginseng saponin on the growth and recovery rate of Saccharomyces rouxii which was shocked by heat-stress. The growth of S. rouxii was found most active when the saponin concentration in the malt extract broth was $10^{-3}%$ And the growth rate of S. rouxii grown on medium containing $10^{-3}%$ ginseng saponin was faster thanh that of the yeast grown on medium without saponin from the early log phase of the yeast. The growth recovery rate of S. rouxii which was heat-shockied by $80^{\circ}C$ - 30 minites was accelerated in the medium added ginseng saponin.

인삼의 약효성분인 saponin이 내염성효모 Sac-charomyces rouxii의 생육에 미치는 영향 및 고온처리로 stress를 준 효모의 증식회복속도에 미치는 영향을 조사하여 본결과 다음과 같은 결론을 얻을 수 있었다. 인삼saponin을 $10^{-3}%$ 되게 첨가했을 경우 무첨가구에 비해 S. rouxii의 생육을 55% 정도로 가장 크게 촉진시킬 수 있었으며 또한 인삼saponin 첨가 경우 S. rouxii의 증식곡선은 무첨가구에 비해 그 log phase의 진입속도가 훨씬 빨랐으며, 가열처리된 S. rouxii의 증식회복속도도 인삼saponin $10^{-3}%$ 첨가했을 경우 70% 정도나 빨랐다. 이로 미루어보아 인삼saponin은 heat shock 받은 효모의 생육회복속도를 크게 증가시킬 수 있는 항stress효과가 있음을 확인 할 수 있었다.

Keywords