A Longitudinal Study on Calcium, Phosphorus and Magnesium Contents of Breast Milk from Lactating Women in Seoul Area

서울지역 수유부의 모유의 수유기간별 칼슘, 인, 마그네슘 함량에 관한 연구

  • 설민영 (단국대학교 식품영양학과)
  • Published : 1990.04.01

Abstract

The longitudinal study was done to study the effect of length of lactation on mineral content of breast milk and to find out basic data on nutritional status for infants and lactation women in Korea. Milk was collected from primiparae(n=10) and multiparae(n=6) at 0.5, 1, 2, 3, 4 and 5 months postpartum. During lactation the content of total ash, calcium, phosphours decreased significantly (;<0.001), but magnesium increased significantly (p<0.001). Total ash, calcium, phosphrus and magnesium contents of breast milk per 100ml were as 0.22g, 27.25mg, 14.67mg and 2.77mg in total lactating women(n=16), respectively. These contents were not significantly different between primiparae and multiparae. A ratio of calcium to phosphorus was about 1.88:1 in breast milk and 0.50:1 in maternal dietary intake. No correlation was found between maternal dietary intake and mineral content of breast milk.

한국인 수유부의 분만 후 0.5개월부터 1,2,3,4,5개월째의 6단계로 나누어 16명의 동일인을 대상으로 모유의 무기질 함량을 초산부와 경산부로 나누어 측정한 결과 모유 100ml중 회분함량은 초산부 0.22g, 경산부 0.22g이며, 칼슘 함량은 초산부 27.36mg,경산부 27.11mg, 인 함량은 초산부 14.94mg 경산부가 14.25mg, 마그네슘 함량은 초산부2.92mg, 경산부 2.54mg이었으며 회분, 칼슘, 인, 마그네슘 함량 모두 초산부와 경산부 간에 유의한 차이가 없었으며, 수유기간이 경과함에 따라 칼슘, 인, 마그네슘 함량은 유의하게 증가하였다(p<0.001)반면에 마그네슘 함량은 유의하게 증가하였다(p<0.001). 모유의 Ca/P의 비율은 초산부 1.86:1, 경산부가 1.92:1, t식이의 Ca/P의 비율은 0.50:1이었다. 수유부의 섭취식이와 모유의 Ca, P과의 상관성은 없었다.

Keywords