The Effect of Various Levels of Pectin on the Absorption of Vitamin B$_{12}$ in Rats

흰 쥐에 있어서 식이내 상이한 수준의 팩틴이 비타민 B$_{12}$의 흡수에 미치는 영향

  • Kim, Jung-In (Dept. of Food and Nutrition, Inje University, Kimhae, 621-749, Korea)
  • Published : 1990.11.01

Abstract

The effect of short term feeding of various levels of pectin on vitamin B$_{12}$ absorption was studied. Rats fed fiber-free(FF) diet were divided into FF, 2% pectin, 5% pectin or 10% pectin diet group prior to the vitamin B$_{12}$ absorption test. On the day of the absorption test, absorption of a single oral dose of 57-Co-vitamin B12 was measured while rats were consuming their assigned diet. 5 and 10% pectin diet significantly inhibited vitamin B$_{12}$ absorption when compared with FF diet. Pectin intake was inversely correlated with the absorption of vitamin B$_{12}$.

식이내 상이한 수준의 펙틴이 비타민 B$_{12}$의 흡수에 미치는 영향을 조사하였다. 무섬유식이를 섭취해온 흰쥐를 비타민 B$_{12}$흡수 정도를 측정하려는 전날, 무섬유, 2% 펙틴, 5% 펙틴, 그리고 10% 펙틴 식이군으로 나누었다. 다음날, 동물이 각기 배정된 식이를 섭취하는 동안, 57-Co-비타민 B$_{12}$를 구강으로 섭취시켜 그 흡수 정도를 측정하였다. 무섬유 식이와 비교하여 볼 때, 5%와 10% 펙틴 식이는 비타민 B$_{12}$의 흡수를 유의적으로 감소시켰다. 펙틴의 섭취량은 비타민 B$_{12}$의 흡수와 역상관 관계를 나타내었다.

Keywords