Effect of Ginseng Saponin on The Growth of Heat-Stressed Yeast Saccharomyces rouxii - Protective Effect of Saponin on The Heat Denaturation of The Amylase Produced by Saccharomyces rouxii-

열처리된 효모의 생육에 미치는 인삼 Saponin의 영향 -Saccharomyces rouxii가 생산한 Amylase의 열변성에 대한 보호작용-

  • 오영숙 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 이갑랑 (영남대학교 식품영양학과)
  • Published : 1990.12.01

Abstract

A promoting effect of ginseng saponin on the growth recovery rate of Saccharomyces rouxii which was treated by heat was confirmed in previous report(22). In order to deduce the promoting effect on the growth recovery of the heat stressed yeast, the effect of ginseng saponin on the activity and the heat stability of the amylase produced by Sacchirromyces rouxii were observed. The amylase showed the highst activity at 0.01% of saponin. At this concentration, the activity increased about 23% compared to the control. Furthermore, the ginseng saponin showed a protective effect against thermal inactivation of the amylase produced by Saccharomyces rouxii.

인삼saponin이 Saccharomyces rouxii의 생육속도나 고온충격으로부터의 정상회복속도를 크게 증가시킨다는 사실을 확인한 바 있다. 이러한 촉진효과의 원인을 추정하기위해 인삼saponin이 S. rouxii가 생산한 amylase의 활성에 미치는 영향이나 그 효소의 열변성에 미치는 보호효과를 조사해 본 결과는 다음과 같다. S. rouxii가 생산한 amylase의 환성은 pH 6.5에서 5$0^{\circ}C$로 반응시킴으로써 가장 크게 나타났다. 인삼saponin을 0.01% 첨가한 경우 amylase의 활성이 무첨가구에 비해 23% 정도 촉진되었으며, 인삼saponin 0.01%를 첨가한 경우 7$0^{\circ}C$로 가열처리시켜도 amylase의 활성이 무첨가 처리구에 비해 그 잔존활성 기준으로 28%나 열변성으로 부터 보호될 수 있었다. 이 결과로 미루어 보아 heat stress 받은 효모의 정상회복은 인삼saponin이 효소의 환성이나 효소의 열안정성에 기여하기 때문인 것으로 판단되었다.

Keywords