Analyses of cellular carbohydrates in Leucosporidium scottii and its related texa of basidiomycetous yeasts by the high performance liquid chromatography

담자균 효모(酵母) Leucosporidium scottii와 관련 분류군(分類群) 균주(菌珠)의 HPLC에 의한 세포당질(細胞糖質) 분석(分析)

  • Joo, Woo-Hong (Department of Biology, Chang-Won National University)
  • Published : 1991.12.31

Abstract

Cellular carbohydrates were hydrolysed and analyzed in the strains of Leucosporidium scottii and its related species of basidiomycetous yeasts by HPLC methods without any derivatization. Xylose was detected from the hydrolyses of the cellular carbohydrates of L. lari-marini, but not from those of three strains of L. antarcticum, L. fellii, and Rhodosporidium fluviales. not also from those of six strains of L. scottii contrary to other data reported. L. antarcticum and L. lari-marini were considered to be placed on the different genus of Cystofilobasidium or Mrakia, as based on the numerical analyses.

담자균효모와 관련분류를 균주의 균체당조성(菌體糖組成)을 수식없이 원래 상태로 분석할 수 있는 HPLC법을 사용하여 분석하였다. Leucosporidium lari-marini는 균체당 xylose를 함유하고 있으나 Leucosporidium antarcticum, Leucosporidium scottii, Leucosporidium fellii, Rhodosporidium fluviale는 균체당 xylose를 함유하지 않았다. Leucosporidium scottii에서 종래 xylose 함유가 보고된 균주에서 xylose를 확인할 수 없었다 . 균체당 조성에 기초한 수리분석결과와 다른 성질을 함께 고려하면 L.antarcticum과 L. antarcticum과 L. lari-marini는 Cystofilobasidium속이나 Mrakia속에 이적되어야 함이 시사되었다.

Keywords