The Effect of Sodium Lactate and Sodium Chloride on Water Activity of Water-Sorbitol System

Water-Sorbitol System의 수분활성도에 미치는 Sodium Lactate 및 Sodium Chloride의 영향

  • Park, Jang-Woo (Department of Food Technology, Korea University) ;
  • Rhee, Chul (Department of Food Technology, Korea University)
  • 박장우 (고려대학교 식품공학과) ;
  • 이철 (고려대학교 식품공학과)
  • Published : 1991.06.01

Abstract

The values of water activity in the different concentrations of NaCl and sodium lactate were measured by hygrometer in the water-sorbitol systems. Interaction of NaCl and sodium lactate was evaluated by Raoult's law. The discrepancy between experimental and theoretical value by the Raoult's law was defined as interaction between water-sorbitol and added solutes in the systems. The changes of interacted water and solutes were observed in whole range of water activity. The value of interacted water (water: sorbitol=1 : 1.1241) obtained by added sodium lactate was found to be higher than sodium chloride. The amount of interacted solute reached maximum about Aw 0.87, while the interactions between added solute and sorbitol showed an increasing tendency below Aw 0.87.

용질의 몰분율이 증가함에 따라 수분활성도의 저하효과가 큰 sorbitol, sodium lactate 및 sodium chloride를 보습제로 사용하여 water-sorbitol system에 미치는 sodium lactate 및 sodium chloride의 효과를 조사하였다. 수분과 sorbitol의 혼합무게비가 1 : 0.5322 및 1 : 0.7619인 water-sorbitol systems에서 첨가된 용질들과 sobitol 수용액내의 sobitol간에 상호작용이 일어났으며 이 상호작용된 양은 혼합무게비가 1 : 0.7619 경우보다 1 : 0.5322일 때 더 컸으며, 이때 첨가물로써 NaCl을 사용했을 때보다 sodium lactate를 사용했을 때 더 크게 나타났다. 이런 상호작용된 용질의 양의 변화는 0.87Aw 부근에서 가장 많았으며, 이 이하에서는 증가하는 경향을, 이 이상에서는 감소하는 경향을 나타냈다. 또한 중간수분식품의 수분활성도 범위인 0.70부터 0.90 사이에서 sodium lactate 및 NaCl를 각각 농도별로 첨가했을 때 이들 용질과 상호작용된 수분의 양이 가장 많게 나온 sorbitol 수용액은 수분과 sorbitol의 혼합무게비가 1 : 1.1241인 경우이었다. 또한 이때 첨가물로써 NaCl을 사용했을 때보다 sodium lactate를 사용했을 때 상호작용된 수분의 양은 더 많게 나타났다.

Keywords