Inhibitory Effects of Garlic on the Mutagenicity in Salmonella Assay System and on the Growth of HT-29 Human Colon Carcinoma Cells

마늘의 돌연변이유발 억제 및 HT-29 결장암 세포의 성장저해 효과

  • Park, Kun-Young (Department of Food Science and Nutrition, Pusan National University) ;
  • Kim, So-Hee (Department of Food Science and Nutrition, Dong Ju Women's Junior College) ;
  • Suh, Myung-Ja (Department of Food Science and Nutrition, Pusan National University) ;
  • Chung, Hae-Young (Department of Pharmacy, Pusan National University)
  • 박건영 (부산대학교 식품영양학과) ;
  • 김소희 (동주여자전문대학 식품영양과) ;
  • 서명자 (부산대학교 식품영양학과) ;
  • 정해영 (부산대학교 약학과)
  • Published : 1991.06.01

Abstract

The inhibitory effects of garlic on the mutagenicity in Salmonella assay system and on the growth of HT-29 human colon carcinoma cells were studied. Methanol extract of garlic inhibited the mutagenicities induced by aflatoxin $B_1(AFB_1)$and N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine(MNNG) in Salmonella typhimurium TA100. The inhibition rate increased significantly when the concentration of the methanol extract from garlic increased in both strains of Salmonella typhimurium TA98 and TA100. The chloroform fraction from the methanol extract exhibited strong antimutagenicity against $AFB_1$. The chloroform fraction also inhibited greatly the growth of human HT-29 colon carcinoma cells in fetal bovine serum concentrations of 1% and 5%.

마늘의 돌연변이유발 억제효과와 사람의 HT-29 결장암 세포의 성장저해 효과에 대하여 검토하였다. 마늘의 메탄올 추출물은 김치 제조시 사용되는 첨가농도 2%에서 아플라톡신 $B_1(AFB_1)$과 MNNG에 대해 항돌연변이적 효과를 나타내었다. 이 메탄올 추출물의 농도를 증가시켰을 때 Salmonella typhimurium TA98과 TA100에서 모두 $AFB_1$에 대하여 돌연변이유발 억제효과가 증가되었다. 이를 다시 분획하였을 때 비극성 분획인 클로르포름 분획에서 더 큰 돌연변이유발 억제효과를 관찰할 수 있었다. 또한 마늘의 클로르포름 분획은 사람의 HT-29 결장암 세포의 성장을 FBS 농도 1%와 5%에서 각각 저해하였다.

Keywords