Characteristics of the Ochratoxin A Producing Fungi in Traditionally Fermented Korean Soybean Foodstuffs

전통 대두발효식품 중에 존재하는 Ochratoxin A 생성균주의 특성

  • Kang, Sung-Chul (Department of Animal Products Science, Kun-kuk University) ;
  • Shin, Heuyn-Kil (Department of Animal Products Science, Kun-kuk University) ;
  • Kim, Jong-Bae (Department of Animal Products Science, Kun-kuk University) ;
  • Kim, Chang-Han (Department of Animal Products Science, Kun-kuk University) ;
  • Lee, Sang-Sun (Department of Biology Education Science, Korean National University of Education)
  • 강성철 (건국대학교 축산가공학과) ;
  • 신현길 (건국대학교 축산가공학과) ;
  • 김종배 (건국대학교 축산가공학과) ;
  • 김창한 (건국대학교 축산가공학과) ;
  • 이상선 (한국교원대학교 생물교육학과)
  • Published : 1991.10.01

Abstract

Fermented Korean soybean foodstuffs(12 samples of meju, 28 samples of doenjang and 28 samples of kanjang) which collected nation wide in Korea, were used to isolate of fungi. And the fungi producing ochratoxin A(OA) among isolated fungi were identified. Of total 222 fungi isolated in each samples, the production rate of OA was 17.7%(39/222). Four fungi out of 39 isolates which production OA showed a higher amount of ochratoxin A. From these results, four kinds of fungi producing large quantities of OA were Penicillium spp., Phialotubus microsporus, Eupenicillium lapidosum, and Paecilomyces variotti, respectively. Four fungi showed the optimum growth at water activity($a_{w}$) of 0.99, but production of OA was almost inhibited at $a_{w}$, of 0.85. Furthermore, three fungi except P. variotti showed the optimum growth at $30^{\circ}C$, while OA production inhibited at same temperature. The optimal pH for toxin production except P. variotti was 6.5. Also, toxin production was not greatly influenced by pH.

국내에서 재래적인 방법에 의하여, 생산 시판되고 있는 전통 발효식품인 메주(12종), 된장(28종) 및 간장(28종)을 수거하여 이들로부터 OA를 생성하는 fungi를 분리 및 동정하였고, 동정된 fungi 중 OA를 가장 많이 생성하는 4 isolates을 선택하여 이들의 생육과 OA 생성 특성을 조사하였다. 각 시료에서 불리해낸 222 fungi 중 OA를 생성하는 것은 39 isolates로, 곰팡이의 OA 생성률이 17.7%(39/222)이며, 이들 중 가장 많은 OA를 생성하는 4 Fungi는 Penicillium spp., Phialotubus microsporus, Eupenicillium lapidosum 및 Paecilomyces variotti이었다. 이들 균주는 $a_{w}$ 0.99에서 가장 잘 자랐고 $a_{w}$ 0.85에서 OA의 생성이 중지되었다. 또한 $30^{\circ}C$에서 억제되었다. Toxin 생성 최적 pH는 Paecilomyces variotti을 제외하고는 6.5이었으며 pH에 의해서 toxin 생성은 $a_{w}$와 달리 영향을 크게 받지 않았다.

Keywords