Physical Properties of the Factors Affecting the Evaporation Process of Fruit Juices

과일쥬스의 농축공정에 영향을 미치는 인자의 물리적 특성

  • Eun, Duc-Woo (Department of Food Engineering, Kyungpook National University) ;
  • Choi, Yong-Hee (Department of Food Engineering, Kyungpook National University)
  • 은덕우 (경북대학교 식품공학과) ;
  • 최용희 (경북대학교 식품공학과)
  • Published : 1991.10.01

Abstract

The physical properties which must be considered as engineering factors affecting on the evaporation process of fruit juices are boiling point rise, density, viscosity, thermal conductivity and specific heat. These factors are varied with food ingredients, soluble solids, pressure and temperature. In the reserch, it has been worked to obtain the data and to develop prediction model for the boiling point rise as a faction of soluble solid and pressure by the regression of SPSS package program. For the prediction model of density, it was developed as a fuction of soluble solid content on apple and pear juices. For the viscosity model, it was establised by the factors of temperature and content of soluble solid through the optimization program.

과일쥬스의 농축공정 중 고려되어야 할 중요한 공학적 물성치로는 비점상승, 밀도, 점도 등이다. 이들 물성치는 식품성분에 따라 고유한 특성을 나타내며 고형분의 함량, 압력, 온도에 따라 변화한다. 따라서 본 논문에 있어서 비점상승에 영향을 미치는 고형분의 함량과 압력에 대한 비점상승을 측정하였고 이에 따른 예측 모델식을 수립 하였다. 비점 상승도는 조작압력 및 고형분 함량을 독립변수로 하여 추정된 몇 가지 함수식으로부터 SPSS 통계 package 중 regression program을 이용하여 단순 회귀시켜 R값이 가장 높은 모델식을 택하였다. 또한 밀도는 고형분 함량에 따라 점도는 온도와 고형분 한량에 따라 예측 모델식을 각각 수립하였다.

Keywords