Rheological Properties of Soyprotein Dope

알칼리를 처리한 콩단백질 용액의 물성

  • Kim, Jee-Cheon (Department of Life Science, Korea Advanced Institute of Science and Technology) ;
  • Cho, Sook-Ja (Department of Food Science and Nutrition, Suewon University) ;
  • Byun, Pyung-Hwa (Department of Life Science, Korea Advanced Institute of Science and Technology) ;
  • Byun, Si-Myung (Department of Life Science, Korea Advanced Institute of Science and Technology)
  • 김지천 (한국과학기술원 생명과학과) ;
  • 조숙자 (서원대학교 식품영양학과) ;
  • 변평화 (한국과학기술원 생명과학과) ;
  • 변시명 (한국과학기술원 생명과학과)
  • Published : 1991.12.01

Abstract

The dynamic rheological properties of the dope and the hydrated disperson of the soyprotein, as a starting material of soyprotein fiber, were studied to investigate their viscoelastic properties. The increase of protein concentration in the both cases of the dope and the dispersion resulted in the establishment of intermolecular reaction of the protein. With the addition of alkali solution to the dispersion, the dope shows the characteristics of very lightly cross-linked high molecular weight polymer. In constrast, the dispersion shows the properties of an amorphorous polymer. The effects of chemical modification of the dispersion on the dynamic properties were also investigated.

게살과 구조적으로 유사한 대두단백 섬유는 dope를 방사하여 얻은 것으로, 대두단백의 dispersion이나 dope의 성질에 의존한다. 대두단백섬유의 출발물질인 대두단백의 dispersion과 dope의 동적 물성을 측정함으로서 그들의 점탄성을 조사하였다. 단백질 농도가 증가할때 dispersion이나 dope모두 단백질간의 상호반응이 일어났다. Dispersion에 알칼리 용액을 넣은 dope는 고분자 중합물질에 상호연결된 특성을 나타내었다. 반면에 dispersion에서는 무정형 중합물질의 특성이 나타났다. Dispersion에 대한 화학변형이 동적물성에 미치는 영향도 관찰하였다.

Keywords