Quality of Raw Ginseng and Quality Control of Ginseng Products

원료삼품질과 제품의 품질관리

  • Park, Hoon (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute)
  • 박훈 (한국인삼연초연구소)
  • Published : 1991.12.01

Abstract

The seven traditional quality factors including age and root weight ect. were reviewed in relation to the chemical components as a new quality factor and pharmacological data. The other important factor, production place, appeared to be sum of the eight factors. The important of production place indicated that the best quality ginseng is produced in the optimum environment. The description of ginseng for medicinal use in present materia medica missed most traditional quality factors only indicating the change by processing. Such phenomena do not mean the significant of raw$.$ ginseng quality. since appropriate raw ginseng was supplied in traditional way. For the generation with analytical attitude the description of raw ginseng quality to the processed ginseng products is recommendable. For the quality control with biologically active or index compound, the composition of various compounds seems to be the best. The establishment of physical and chemical quality creteria that will match with the traditional mothod it needed and will accomplished by comparative research on raw ginseng from various production sites and growth conditions. The description of production-place, grade and quantity of raw ginseng to the processed products will give better information and higher popularity of products to consumers.

근영 및 근중 등 원료삼의 품질에 관한 전통요인 7개를 새로운 요인인 화학성분 및 약리효과와 관련하여 검토하였다. 그 외의 요인인 산지는 이들 여덟가지 요인의 종합결과라고 볼 수 있다. 산지의 중요성은 상지에서 최우수원료삼이 생산된다는 것을 의미한다. 의약용 제품의 품질규정에 원료삼의 품질은 거의 기재되지 않고 제조에 의한 변화만 기록되어있는데 이것은 원료삼 품질을 무시해서가 아니고 원료삼의 전통적 방법에 의해서 공급되기 때문이다. 분석적 사고에 익숙한 세대를 위하여 약전에 원료삼 품질을 표기하는 것이 바람직하다. 제품의 품질관리를 유효성분이든 지표성분이든 성분에 의하여 한다면 여러 가지 성분의 구성비가 가장 좋을 것이다. 전통품질요인에 필적할 물리화학적 품질기준의 확립이 필요하며 이를 위하여는 여러 산지와 생육조건에서 생산된 원료삼의 비교연구가 필요하다. 제품에 산지와 원료삼 등급을 표시하는 것은 소비자들에게 올바른 정보를 줄 것이며 성가도 높아질 것으로 생각된다.

Keywords