배추 기원 Peroxidase의 정제 및 성질

Purification and Characterization of Peroxidase from Chinese Cabbage

  • 이해익 (강원대학교 생물응용공학과) ;
  • 박경숙 (강원대학교 식품공학과) ;
  • 이상영 (강원대학교 식품공학과) ;
  • 최용순 (강원대학교 생물응용공학과)
  • 발행 : 1991.10.01

초록

Peroxidase를 다량 함유하는 식물체를 검색할 목적으로 십자화과 식물 9종에 대하여 효소활성 분포를 조사하였다. 검색한 식물체 중 배추 뿌리에서 본 효소의 활성이 강하게 나타나 배추 뿌리로 부터 본 효소의 정제를 행하였다. 정제된 효소는 분자량 50,000의 단량체로서 pH 7.0, $50^{\circ}C$에서 최적 활성을 나타내었다. phenol 및 phenol이 유도체가 좋은 기질로 작용하였으며 pyrogallol에 대한 $H_2O_2$의 Km 값은 1.6mM이었다. 본 효소는 406nm 에서 soret 흡수대를 나타내어 다른 peroxidase와 마찬가지로 분자내 보결분자단으로 heme을 가지고 있음을 알았다. 정제된 배추뿌리 기원의 효소는 면역화학적, 전기영동적 성질이 horseradish 기원의 peroxidase와 유사하였다.

The distribution of peroxidase activity in 9 kinds of cruciferous plants was investigated. Among the plants examined, peroxidase activity was found to be high levels in roots of Chinese cabbage. One kind of peroxidase was purified approximately 56-fold from crude extracts of Chinese cabbage roots. The molecular weight of the enzyme was 50, 000 and consisted oif a single polypeptide chain, as estimated by sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis and Sephadex G-150 gel column chromatography. The enzyme showed optimum activity at pH 7.0 and $50^{\circ}C$. Phenol and phenol derivatives serves as substrates of the enzyme and Km value for $H_2O_2$ was 1.6 mM toward pyrogallol. The enzyme showed a Soret band at 406 nm and this result indicate that the enzyme contained heme as a prosthetic group. The immunochemical and electrophoretic properties of purified peroxidase from Chinese cabbage were very similar to horseradish peroxidase.

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