Antimutagenic Compounds Identified from the Chloroform Fraction of Garlic (Allium sativum)

마늘의 쿨로로포름 분획에서 동정된 항돌연변이 물질

  • Published : 1991.06.01

Abstract

Methanol extract of garlic was fractionated to chloroform and aqueous fractions. The cholorform fraction possessed the highest antimutagenic activity in Salmonella typhimurium TA 100 and TA98, and was further fractionaed into four Allium sativum chromatography fractions (ASC F1, 2, 3 and 4) by column and thin layer chromatographies. The ASC F2 exhibited the higher antimutagenic activity and contained 18 chemical compounds tentatively identifed by GC-MS, NMR and FT-IR. Among the 18 compounds, methyl linoleate was a major compound to exhibit the antimutagenicity.

마늘의 메타놀 추출물을 클로로포름층과 수층으로 분획하여 각 추출물의 aflatoxin $B_1(AFB_1)$에 대한 항돌연변이 효과를 실험한 결과, Salmonella typhimurium TA98과 TA100에서 클로로포름층이 가장 효과가 크게 나타났다. 클로로포름층을 다시 silica gel column 및 thin layer 크로마토그라피를 사용하여 분리한 결과, 4개의 분획(ASC F1, 2, 3, 4)를 얻었는데, 이중 ASC F2가 $AFB_1$에 대해 항돌연변이 효과가 가장 컸었다. ASC F2로부터 18가지의 화합물이 GC-MS, NMR, FT-IR을 이용하여 잠정적으로 분리, 동정되었으며, 이중 methyl linoleate는 가장 다량으로 함유되어 있는 화합물이었다. Methyl linoleate 표준품의 항돌연변이 효과를 조사한 결과 효과가 매우 큰 것으로 나타났다.

Keywords