Effects of Fish Oil and Some Seed Oils on Fatty Acid Compositions of Liver and Brain Tissue in Rats

어유 및 식물 종자유의 급이가 흰쥐가 간장, 뇌조직의 지방산 조성에 미치는 영향

  • 정승용 (경남대학교 가정교육과) ;
  • 김성희 (경남대학교 식품영양학과) ;
  • 김한수 (경남대학교 식품영양학과) ;
  • 최운정 (서강전문대학 식품영양과) ;
  • 김희숙 (진주전문대학교 식품영양학과) ;
  • 정효숙 (경남대학교 식품영양학과)
  • Published : 1991.10.01

Abstract

This study was designed to observe the effects of the fish oil and some seed oils on the improvement of the fatty acid compositions of liver and brain tissue in rats. In order to induce the hypertriglyceridemia in the rats of the Sprague-Dawley, 12% coconut oil and 3% each of olive oil, lard, fish oil, perilla oil, corn oil, red pepper seed oil and evening primrose oil were administered to the rats for 4 weeks. In the fatty acid composition of liver lipid, n-3 PUFA contents were most in the fish oil and perilla oil groups of phospholipid fraction, and n-6 PUFA contents were most in the corn oil, red pepper seed oil and evening primrose oil groups of triglyceride fractions. Fatty acid composition of liver lipid fractions were influenced from the fatty acid composition of the test lipids. In the fatty acid composition of brain phospholipid, n-3 PUFA contents (8.8~17.2%) were most in the fish oil group, and n-6 PUFA (34.6~38.2%), though it contains high percentage, showed little difference between groups.

S-D계 흰쥐에 중성지방 혈증 유발을 위해 12% 야자종실유와, 시험유지로서 올리브유, 돈지(豚脂), 어유, 들깨유, 옥수수유, 고추종자유 및 달맞이꽃종자유를 각각 3%씩 급여하여 4주간 사육한 후 간장 및 뇌지질의 지방산 조성을 분석 검토한 바, 간장 인지질의 지방산 조성은 SFA의 함량이 많고 MUFA는 적었으며, 중성지질에서는 MUFA의 함량이 SFA보다 약간 많은 편이었고 콜레스테롤 에스테르는 SFA 함량은 적고 MUFA는 월등히 많았다. 각 획분 모두 PUFA의 함량은 적었으며 PUFA중 $C_{18:2}(n-6)$의 함량이 가장 많았다. n-3계 PUFA는 어유 및 들깨유 급여군에 비교적 많은 반면 n-6계 PUFA는 옥수수유, 고추종자유 및 달맞이꽃종자유 급여군에 많았다. 뇌인지질의 지방산 조성에서 SFA의 함량은 적은 반면 PUFA의 함량이 현저히 많았으며, n-3계 PUFA로서는 $C_{20:5}와\;C_{22:6}$이 n-6계 PUFA로서는 $C_{18:2}$가 주요 지방산을 이루고 있었다.

Keywords