Enzymatic Studies on the α-Galactosidases from Soybean and Aspergillus niger

대두(大豆) 및 Aspergillus niger α-galactosidase의 효소학적(酵素學的) 연구(硏究)

  • Keum, Jong-Hwa (Graduate School, Chungnam Nat'l Univ.) ;
  • Oh, Man-Jin (Dept. of Food Technology, Coll. of Agriculture, Chungnam Nat'I Univ.)
  • 금종화 (충남대학교 대학원) ;
  • 오만진 (충남대학교 농과대학 식품공학과)
  • Published : 1991.06.30

Abstract

To elucidate enzymatic properties of $\alpha$-galactosidases (EC3, 2, 1, 22) from germinated soybean and Aspergillus niger changes in the enzyme activities and oligosaccharide contents during germination of soybean were determined and $\alpha$-galactosidases from germinated soybean and wheat bran culture of Aspergillus niger were purified by ammonium sulfate fractionation, ion exchange chromatography and gel filtration. Their chemical and enzymatic properties were investigated and the results obtained were summarized as follows : 1. $\alpha$-Galactosidase activity of soybean was maximized when it was germinated at $25^{\circ}C$ for 120 hours. And raffinose and stachyose in soybean were decomposed completely after 96 hours and 120 hours of germination, respectively. 2. The highest level of $\alpha$-Galactosidase activity was obtained when Aspergillus niger was grown on wheat bran medium at $30^{\circ}C$ for 96 hours. 3. Soybean $\alpha$-galactosidase was purified by 6.6 fold by ammonium slufate fractionation, ion exchange chromatography on DEAE-Cellulose and Sephadex A-50., and gel filtration on Sephadex G-150. Its specific activity was 825 units/mg protein and the yield was 2.5% of the total activity of crude extracts. 4. Aspergillus niger $\alpha$-galactosidase was purified by 23.7 fold. Its specific activity was 1,229 units/mg protein and the yield was 14% of the total activity of wheat bran culture. 5. The purified $\alpha$-galactosidases of soybean and Aspergillus niger were found to be homogeneous by polyacrylamide gel electrophoresis and by HPLC. 6. Chemical properties of the purified $\alpha$-galactosidases were : 1) The soybean $\alpha$-galactosidase was monomeric and its molecular weight was estimated to be 30,000 by SDS-PAGE whereas the Aspergillus niger $\alpha$-galactosidase was a tetrameric glycoprotein which consisted of identical subunits with molecular weight of 28,000 each.

발아대두 $\alpha$-galactosidase와 Aspergillus niger가 생산하는 $\alpha$-galactosidase의 효소학적 성질을 비교하기 위하여 대두 발아 중의 $\alpha$-galactosidase활성 및 소당류의 함량변화를 측정하였고, 대두 발아 과정 중 활성이 가장 강할때에 추출한 $\alpha$-galactosidase 및 Aspergillus niger를 밀기울 배양하였을 때 생성되는 $\alpha$-galactosidase를 염석, 이온교환 크로마토그래피 및 겔여과 등을 사용하여 정제한 후 정제효소의 이화학적 및 효소학적 성질을 측정, 비교하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 대두 $\alpha$-galactosidase의 활성은 대두를 $25^{\circ}C$에서 120시간 발아시켰을 때 가장 높았으며, 대두 중의 raffinose는 96시간, stachyose는 120시간 발아시켰을 때 완전히 분해되었다. 2. Aspergillus niger를 밀기울배지에서 $30^{\circ}C$, 4일간 배양했을 때 $\alpha$-galactosidase 활성이 최고에 달하였다. 3. 대두 $\alpha$-galactosidase는 황산암모늄 염석, DEAE-Cellulose 및 DEAE-Sephadex A-50 이온교환 크로마토그래피, Sephadex G-l50 겔여과 등에 의하여 6.6배까지 정제되었으며 그의 비활성이 825U/mg protein, 수율 2.5%에 달하였고, Aspergillus niger의 $\alpha$ -galactosidase는 23.7배까지 정제되었으며 그의 비활성이 1,229U/mg protein, 수율 14%에 달하였다. 4. 정제된 대두 및 Aspergillus niger의 $\alpha$-galactosidase는 HPLC, PAGE 및 SDS-PAGE에 의해서 순도가 확인되었다. 5. 정제효소의 이화학적 성질 1) Aspergillus niger의 $\alpha$-galactosidase는 periodic acid schiff 염색에 의하여 당단백질임이 확인되었다. 2) 대두 $\alpha$-galactosidase의 등전점은 pH4.8이었고, 분자량이 30,000인 monomer이었으나, Aspergillus niger의 $\alpha$-galactosidase는 등전점이 pH4.6이었고 분자량은 112,000이었으며 분자량 28,000인 monomer 4개로 구성된 tetramer이었다. 3) 대두 및 Aspergillus niger $\alpha$-galactosidase의 활성에 관여하는 아미노산은 diethyl pyrocarbonate에 의한 화학 수식에 의하여 histidine임이 확인되었다. 4) 대두 $\alpha$-galactosidase의 활성은 2-mercaptoethanol과 L-cysteine에 의하여 약간 저해되었다. 6. 정제효소의 효소학적 성질 1) 대두 $\alpha$-galactosidase의 최적 작용 pH는 pH6.0, 최적 작용온도는 $40^{\circ}C$이었고, Aspergillus niger $\alpha$-galactosidase 각각 pH6.5 및 $40^{\circ}C$이었다. 2) 대두 및 Aspergillus niger의 $\alpha$-galactosidase는 $45^{\circ}C$이하에서 비교적 안정하였으나 $60^{\circ}C$에서 10분 처리시 대두 $\alpha$-galactosidase는 25%, Aspergillus niger $\alpha$-galactosidase는 46%의 잔존활성을 나타내었다. 3) 대두 $\alpha$-galactosidase는 pH5.5~6.5, Aspergillus niger의 $\alpha$-galactosidase는 pH6.0~7.0에서 매우 안정하였다. 4) 대두 및 Aspergillus niger의 $\alpha$-galactosidase간에 기질 특이성상의 차이가 없었으며, stachyose보다 raffinose를 잘 분해하였고, gaIactose는 양효소의 활성을 저해하였다. 5) 대두 $\alpha$-galactosidase의 P-nitrophenyl-$\alpha$-gaIactopyranoside, raffinose 및 stachyose에 대한 Km값은 각각 5.3mM, 50.0mM 및 55.5mM이 었고, Aspergillus niger $\alpha$-galactosidase에 있어서는 각각 5.0mM, 37.0mM 및 55.5mM이었다. 6) 대두 $\alpha$-galactosidase의 p-nitrophenyl-$\alpha$-d-gaIactopyranoside에 대한 활성화 에너지는 13.024Kcal/mole, $Q_{10}$값은 2.0이 었으며, Aspergillus niger의 $\alpha$-galactosidase는 각각 8.515Kcal/mole 및 1.38이었다.

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