Effects of Calcium Salts on the Inhibition of Berry Abscission Induced by Ethephon in 'Campbell Early' Grape (Vitis labruscana B.)

포도(葡萄) 'Campbell Early'(Vitis labruscana B.)에 있어서 칼슘염(鹽)이 Ethephon에 의(依)한 탈립(脫粒)의 방지(防止)에 미치는 영향(影響)

  • 서정학 (충남대학교 대학원) ;
  • 권오원 (충남대학교 대학원) ;
  • 이재창 (충남대학교 농과대학 원예학과)
  • Published : 1991.12.31

Abstract

This experiment was conducted to find the effect of calcium salts on the inhibition of 'Campbell Early' grape(Vitis labruscana B.) berry absicission induced by ethephon. Ethylene evolution, berry abscission rate, and fruit quality were examined. Several mineral contents were determinded in the berries and morphological changes of cells in abscission zone were also studied. 1. Calcium acetate($4.4-8.8g/{\ell}$) and calcium hydroxide($2.2-8.8g/{\ell}$) completely inhibited berry abscission when applied with ethephon 1,000 ppm while calcium chloride was less effective. 2. Ethylene evolution in the berries treated with ethephon alone reached to maximum peak one day after application. However, that peak in the treatment of ethephon with calcium acetate occurred 3 hours after application. 3. No decrease of ethylene production capacity was observed in the ethephon solution even when held up to 36 hours after preparation but the effect on berry abscission was significantly reduced. In contrast, ethylene production of the solution prepared with calcium acetate was greatly decreased along with the increase of holding time. The effect of calcium acetate in aged solution on the inhibition of berry abscission was not altered. 4. There were no differences in mineral contents such as Ca, Mg, and K between the berries sprayed with ethephon 500 ppm or not. Additional calcium accumulation was not found in the skin, flesh, and petiole of clusters sprayed with 3 kinds of calcium salts (1.5 g net Ca per liter) respectively when analyzed 2 weeks before maturity. 5. Ethephon (1,000 ppm) alone induced the development of abscission layer in petiole but those applied with calcium acetate (0.05 M) did not develop any distinct abscission layer 3days after treatment.

포도(葡萄) 'Campbell Early'에 있어서 ethephon처리시(處理時) 유기(誘起)되는 탈립현상(脫粒現像)에 대한 칼슘의 작용기작(作用機作)을 구명(究明)하기 위하여 초산(醋酸)칼슘, 수산화(水酸化)칼슘 및 염화(鹽化)칼슘을 칼슘급원(給源)으로하여 ethephon 1,000 ppm에 가용(加用)하여 처리(處理)한 후(後) 탈립(脫粒), ethylene발생량(發生量) 및 과실품질(果實品質)에 미치는 영향(影響)을 조사하고 또한 과실내(果實內) Ca, Mg 및 K의 축적양상(蓄積樣相)을 조사(調査)하여 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1. 칼슘의 탈립방지효과(脫粒防止效果)는 급원(給源)에 따라 현저(顯著)한 차이(差異)를 나타내 초산(醋酸)칼슘 $4.4g/{\ell}$ 이상, 수산화(水酸化)칼슘 $2.2g/{\ell}$ 이상(以上) 가용(加用)한 처리(處理)에서 ethephon처리(處理)에 의한 탈립방지효과(脫粒防止效果)가 우수(優秀)하였으나 염화(鹽化)칼슘의 효과(效果)는 현저(顯著)히 낮았다. 2. Ethylene발생(發生) 양상(樣相)은 ethephon단용처리(單用處理)의 경우(境遇)는 처리(處理) 후(後) 1일(日)에 최대치(最大値)를 보였고 칼슘가용(加用) ethephon처리(處理)는 ethephon 단용액(單用液) 보다 발생량(發生量)이 현저(顯著)히 많았을 뿐만아니라 처리(處理) 3시간(時間) 후(後)에 최대치(最大値)를 보였으며 그 후(後) 급감(急減)하여 3일후(日後)에는 비교적(比較的) 낮은 수준(水準)으로 유지(維持)되었다. 3. 칼슘을 가용(加用)하지 않은 ethephon액(液)은 조제(調劑) 3일후(日後)까지 ethylene 발생량(發生量)에 차이(差異)를 나타내지 않았으나 탈립(脫粒)에 대한 효과(效果)는 조제후(調劑後) 일수(日數)가 지남에 따라 현저(顯著)히 감소(減少)되었다. 칼슘가용(加用) ethephon 처리(處理)는 시간(時間)이 경과(經過) 됨에 따라 최대(最大) ethylene 발생량(發生量)이 감소(減少)하였으며 탈립방지효과(脫粒防止效果)에 차이(差異)가 없었다. 4. Ethephon 500 ppm 처리(處理)는 과실내(果實內) Ca, Mg 및 K 함량(含量)에 영향(影響)을 미치지 않았으며 초산(醋酸)칼슘, 염화(鹽化)칼슘 및 수산화(水酸化)칼슘을 칼슘 함량(含量)으로 $1.59g/{\ell}$ 처리(處理)도 과립경(果粒梗), 과피(果皮) 및 과육(果肉)의 칼슘 함량(含量)을 증가(增加)시키지 않았다. 5. Ethephon처리(處理)는 이층조직(離層組織)의 발달(發達)을 촉진(促進)하였으나 칼슘가용처리(加用處理) ethephon에 의한 이층조직(離層組織) 발달(發達)을 억제(抑制)시켰다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 한국과학재단