Production of Extracellular Laccase by Lignindegrading Basidiomycete Coriolus versicolor CV3

리그닌 분해균 Coriolus versicolor CV3에 의한 Laccase의 생산

  • Kwon, Soon Kyung (Dept. of Agricultural Chemistry, Coll. of Agriculture, Chungnam Nat'l Univ.) ;
  • Yoon, Min Ho (Dept. of Agricultural Chemistry, Coll. of Agriculture, Chungnam Nat'l Univ.) ;
  • Choi, Woo Young (Dept. of Agricultural Chemistry, Coll. of Agriculture, Chungnam Nat'l Univ.)
  • Published : 1991.12.31

Abstract

The cultural conditions in shake flasks were investigated under which maximum amounts of laccase produced by a strain of white-rot fungus Coriolus versicolor CV3. The enzyme yields on potato-malt extract medium by the fungus were higher than on other media consisted of onion infusion or malt extract, with maximum activity of $1.50unit/m{\ell}$ culture or 119.5 unit/g mycelium at 11 days of incubation. Maximum yields of laccase and growth were obtained by supplementation of yeast extract or potassium nitrate to the potato-malt extract medium. Addition of 2.5-xylidine at $4{\times}10^{-4}M$ concentration to the medium induced the laccase production 3.1-fold higher than the basal level, while the mycelial growth was somewhat repressed. The pH optimum for the growth and laccase formation by the fungus was between pH 4 to 4.5.

백색 부후균 Coriolus versicolor CV3 균주를 공시하여 laccase 생성을 위한 배양 조건을 검토하였다. 감자, 양파 또는 맥아의 추출물을 주재로 한 각종 백색 부후균용의 배지를 비교한 결과, 공시 균주의 laccase 생성은 potato-malt extract 배지에서 가장 높아서 배양 11일 후 배양액당 $1.50unit/m{\ell}$, 균체 건물 중당 119.5 unit/g 수준의 laccase 활성도에 도달하였다. potato-malt extract 배지에 각종 유기 및 무기 질소원 중 yeast extract 또는 $KNO_3$를 0.2% 첨가하였을때 laccase의 생성 수준이 높았으며, inducer로서 2.5-xylidine을 $4{\times}10^{-4}M$ 첨가한 경우 대조구에 비하여 3.1배 수준으로 laccase 생성이 유도 되었다. Laccase 생성을 위한 배양 최적 pH는 4~4.5 이었다.

Keywords