Inhibitory Effect of Radish Juice on the Mutagenicity and Its Characteristics

무즙의 돌연변이 억제 효과 및 그 특성

  • Published : 1992.06.01

Abstract

The inhibitory effects of radish juice on the mutagenicities of cigarette smoke condensate (CSC), methanol extract of charred part of fried or broiled saury pike (MECS) and 2-aminofluorene (2-AF) were examined by the use of Ames assay toward Salmonella typhimurium TA 98 strain. Radish juice exhibited inhibition percentage of about 100, 100 and 87 on the mutagenicities of CSC, two kinds of MECS and 2-AF, respectively. Except for juices of cabbage and leek, radish juice has inhibited more effectively the mutagenicity of CSC than other fruit or vegetable juices studied. Inhibitory effect of radish juice might be originated from the components with molecular weight above 50,000 and decreased sharply in 5 min by heat treatment at $100^{\circ}C$, but hardly changed at low and moderate storage temperatures such as $4^{\circ}C,\;10^{\circ}C,\;25^{\circ}C\;and\;35^{\circ}C$ for about 2 weeks. Precipitate obtained from ammonium sulfate saturation from 30 to 80% had inhibitory effect on the mutagenicity of CSC. Extracts from 3 bands of non-denaturing gel of $30{\sim}80%$ amnonium sulfate precipitate have exhibited the inhibitory effects on the mutagenicity of CSC.

Salmonella typhimurium TA 98 균주를 사용한 Ames법을 실시하여 무즙의 돌연변이 억제효과 및 특성에 대해 조사하였다. 무즙은 간접 돌연변이원인 것으로 조사된 담배연기응축물(CSC), 태운 삼치의 메탄올 추출물(MECS) 2종에 대해서는 각각 100% 정도의 억제효과를 보였고, 발암물질인 2-aminofluorene(2-AF)에 대해서는 87% 정도의 억제효과를 나타내었다. 그리고 무즙은 양배추, 부추 등과 더불어 CSC에 대해서 조사된 다른 과 채류에 비해 높은 억제효과를 나타냈다. 무즙에서 CSC에 대해 억제효과를 나타내는 물질은 분자량이 50,000 이상으로 $100^{\circ}C$의 열처리시 5분 이내에 효과가 50% 이하로 감소하였으나 중 저온에서는 약 2주간 효과가 유지되는 것으로 조사되었다. 또한 ammonium sulfate $30{\sim}80%$로 포화시켜 얻은 무즙 침전물이 돌연변이 억제 효과가 큰 것으로 나타났으며 이를 native-PAGE를 실시하였던바 3종류의 band 추출물이 CSC에 대해 돌연변이 억제효과가 있는 것으로 나타났다.

Keywords