Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 24 Issue 3
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- Pages.247-250
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- 1992
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- 0367-6293(pISSN)
Effects of Free Alkali and Moisture on Sucrose Polyesters Synthesis
유리 알카리 및 수분이 sucrose polyesters 합성에 미치는 영향
- Chung, Ha-Yull (Foods R & D Center, Cheil Foods & Chemicals Inc.) ;
- Kim, Suk-Ju (Foods R & D Center, Cheil Foods & Chemicals Inc.) ;
- Yoon, Sung-Woo (Foods R & D Center, Cheil Foods & Chemicals Inc.) ;
- Yoon, Hee-Nam (Foods R & D Center, Cheil Foods & Chemicals Inc.) ;
- Kong, Un-Young (Foods R & D Center, Cheil Foods & Chemicals Inc.)
- 정하열 (제일제당(주) 가공식품 개발센터) ;
- 김석주 (제일제당(주) 가공식품 개발센터) ;
- 윤성우 (제일제당(주) 가공식품 개발센터) ;
- 윤희남 (제일제당(주) 가공식품 개발센터) ;
- 공운영 (제일제당(주) 가공식품 개발센터)
- Published : 1992.06.01
Abstract
Effects of free alkali and moisture on sucrose polyesters (SPE)-possible non calorie fat substitute-synthesis were investigated using a model system composed of sodium oleate, sucrose, potassium carbonate and methyl oleate. Trace amounts of free alkali in sodium oleate were found to interefere with SPE synthesis. When free alkali content in sodium oleate was varied gradually from 0% to 5%(w/w), the yield of SPE production was reduced from 92% to 45.5%. The moisture absorbed in sodium oleate, sucrose and potassium carbonate during storage also interefered with SPE synthesis. The yield (92%) of SPE production with dried (
최근 유지 대체물질로 사용이 검토되고 있는 sucrose polyesters(SPE) 합성에 사용하는 지방산 Na염 중의 유리알카리 및 수분, 그리고 sucrose, potassium carbonate에 함유된 수분함량이 SPE 합성에 미치는 영향을 조사하였다. 지방산 Na염에 존재하는 미량의 유리알카리는 SPE 합성을 저해하는 것으로 나타났으며 그 함량을 0%에서 5%까지 변경시킴에 따라 SPE 제조수율은 92%에서 점차 감소하여 45.5%로 되었다. 따라서 지방산 Na염을 제조하기 위한 비누화 반응시, 대두유 지방산메틸에스테르(fatty acid methyl esters, FAME)의 당량보다 적은 당량비(0.9 : 1)의 NaOH를 사용, 대두유 FAME과 반응시켜 유리알칼리가 함유되지 않은 대두유 지방산 Na염을 제조하였다. 지방산 Na염이나 sucrose, potassium carbonate에 흡수되는 수분 역시 SPE 합성을 저해하였는데,
Keywords