Relationships between the Taste Components and Sensory Preference of Korean Red Peppers

한국산 고추의 맛 성분함량과 관능적 선호도와의 상관관계

  • Lee, Hyun-Duck (Department of Food Technology, Korea University) ;
  • Kim, Mi-Hee (Department of Food Technology, Korea University) ;
  • Lee, Cherl-Ho (Department of Food Technology, Korea University)
  • 이현덕 (고려대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 김미희 (고려대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 이철호 (고려대학교 농과대학 식품공학과)
  • Published : 1992.06.01

Abstract

The contents of capsaicinoids, free sugars and organic acids of 10 Korean varieties of red pepper power were measured and the sensory properties of their water extracts were compared in order to investigate the influence of the composition of taste components on sensory acceptability of Korean red pepper. The composition of taste components in red pepper powder varied widely depending on the varieties; total capsaicinoid content varied from 0.029 to 0.296%, free sugar $8.45{\sim}15.21%$ and organic acid $4.58{\sim}17.54%$. Capsaicinoid contents, especially dihydrocapsaicin content, were highly correlated with the pungent taste of the water extract of red pepper powder (r=0.870), but did not show significant relationship to the overall sensory acceptability. The sensory overall acceptability was highly influenced by the contents of total sugar (r=+0.815), reducing sugar (r=+0.805), glucose (r=+0.814) and fructose (r=+0.787). Multiple regression with total sugar $(X_1)$, total capsaicin $(X_2)$ and total organic acid contents $(X_3)$ increased the correlation coefficient for sensory acceptability(Y) to R=0.9008. From the result, a regression equation of $Y=0.9808X_1-10.7526X_2-0.1664X_3-4.1147$ was obtained.

한국산 고추의 맛성분 함량이 관능적 선호도에 어떠한 영향을 미치는 지를 알아보기 위하여 10품종의 건조고추의 capsaicinoid류와 유리당 및 유기산 함량을 측정하였고 고추가루 수용액에 대한 관능검사를 실시하여 그 결과를 성분분석 결과와 비교하였다. 총 capsaicin함량 범위는 $0.029{\sim}0.296%$를 나타내었고 유리당은 $8.45{\sim}15.21%$의 범위였으며 유기산은 $4.58{\sim}17.54$%$를 차지하였다. Capsaicinoid류, 특히 dihydrocapsaicin(r=+0.870)은 고추의 매운 맛과 높은 상관관계를 보였으나 전반적인 기호도와 유의적인 상관관계를 나타내지 않았다. 반면 fructose(r=+0.787), glucose(r=+0.814), 환원당(r=+0.805), 총당(r=+0.815)은 전반적인 기호도와 1%수준의 유의적 상관관계를 나타내었다. 총 유리당 함량$(X_1)$과 총 capsaicin함량$(X_2)$ 및 총 유기산 함량$(X_3)$을 다중회귀 분석을 한 경우 고추 수용액에 대한 전반적인 기호도(Y)와 높은 상관관계(R=0.9008)를 나타내었으며 그 상관 회귀식은 다음과 같다. $$Y=0.9808X_1-10.7526X_2-0.1664X_3-4.1147$$

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