Chemical Compositions of Corni Fructus and Separating Properties of Its Flesh by drying

산수유 열매의 화학성분과 건조에 따른 과육분리특성

  • Published : 1992.10.01

Abstract

An attempt was made to investigate the some constituents and separation of flesh by drying of Corni Fructus for utilization as processing foods of Cornus officianalis S. et Z. Moisture and reducing sugar contents of Corni Fructus flesh were 40.4% and 18.6%, respectively. The content of anthocyanin was 183.0 mg/100g(dry base). The free sugars of Corni Fructus were consisted of glucose and fructose and their contents were 7.9% and 9.0%, respectively. The compositions of organic acids were malic and succinic acids which contained 1.9% and 0.5%, respectively. The titrable acidity as malic acid and pH were 3.6% and 3.19. The decrease ratio of weight and the drying temperature as the optimum conditions for the separation of flesh and seed of Corni Fructus were $30{\sim}35%$ and $60^{\circ}C$.

산수유의 가공식품화를 위한 기초실험으로 산수유의 식품화학적 일부 성분과 산수유 건과류 제조시 건조에 따른 과육분리 특성을 조사하였다. 산수유 과육의 주성분은 수분과 당질로 각각 73.5%와 18.6%였고, 씨의 주성분은 조섬유와 수분으로 각각 40.2%와 29.9%였다. 산수유 과육의 안토시아닌 함량은 건물량으로 183.0mg/100g이며, 산수유 과육의 유리당은 포도당과 과당이 각각 7.9%와 9.0%였고, 사과산으로 환산한 적정산도는 3.6%로, 이중 사과산과 호박산이 각각 1.9%와 0.5%였고, 산수유 착즙액의 pH는 3.19였다. Blanching에 의한 산수유 전처리방법은 부적당하였으며, 과육과 씨를 분리하기 위한 적정 무게감소율은 $30{\sim}35%$로, 이때 적정건조온도는 $60^{\circ}C$였다.

Keywords