Rheological Properties of Hot-Water Extractable Concentrates of Boxthorn (Lycii Fructus) and Mixed Boxthorn

구기자 및 혼합구기자 열수 추출 농축액의 리올로지적 특성

  • Published : 1992.12.01

Abstract

To improve utilization of boxthorn (Lycii Fructus), the boxthron and mixed boxthron (Lycii Fructus, Schizandrae Fructus, Corni Fructus, Zizyphi Fructus, Zingiberis Rhizoma, Cinnamami Cortex) hot-water extractable concentrates were prepared by vaccum evaporation and its rheological properties were investigated. The rheological properties of concentrates $(20{\sim}50^{\circ}Bx)$ followed power low model and showed a pseudoplastic behavior at the temperature range of $20{\sim}60^{\circ}C$. The apparent viscosity of $20^{\circ}Bx$, $30^{\circ}Bx$, $40^{\circ}Bx$ and $50^{\circ}Bx$ boxthron hot-water extractable concentrate was 0.0074 Pa s, 0.0175 Pa s, 0.0431 Pa s and 0.0988 Pa s, that of mixed boxthorn hot-water extractable concentrate was 0.0099 Pa s, 0.0328 Pa s, 0.0720 Pa s and 0.1940 Pa s at $20^{\circ}C$ and 1500 l/s, respectively. The yield stress of boxthron and mixed boxthron hot-water extractable concentrates ranged from 0.045 to 6.253 Pa and from 0.022 to 8.891 Pa, respectively. The activation energy for the flow of boxthron and mixed boxthorn hot-water extractable concentrates increased from 1.6182 to $2.0543{\times}10^7\;J/kg{\cdot}mol$ and from 1.7057 to $2.1462{\times}10^7\;J/kg{\cdot}mol$ with the concentrations of concentrates, respectively.

구기자의 이용 및 활용을 확대 증진시키기 위해서 구기자 및 기호성을 향상시키기 위해 바른 생약류가 소량 혼합된 혼합구기자 열수 추출 농축액의 리올로지적 특성을 조사 비교한 결과는 다음과 같다. 각각의 농축액들은 power law model에 잘 적용되어 해석할 수 있었으며, 모두 비뉴톤 유체로서 의가소성 유체의 흐름특성을 보여주었다. 전단속도 1,500 l/s, $20^{\circ}C$ 에서의 겉보기 점도는 혼합구기자 $50^{\circ}Bx(0.1940\;Pa{\cdot}s)$, 구기자 $50^{\circ}Bx(0.0988\;Pa{\cdot}s),$ 혼합구기자 $40^{\circ}Bx(0.0720\;Pa{\cdot}s)$. 구기자 $40^{\circ}Bx(0.0431\;Pa{\cdot}s)$, 혼합구기자 $30^{\circ}Bx(0.0328\;Pa{\cdot}s)$, 구기자 $30^{\circ}Bx(0.0175\;Pa{\cdot}s)$, 혼합구기자 $20^{\circ}Bx(0.0099\;Pa{\cdot}s)$, 설탕용액 $50^{\circ}Bx(0.0078\;Pa{\cdot}s)$, 구기자 $20^{\circ}Bx(0.0074\;Pa{\cdot}s)$ 농축액 순이었다. 농축액들의 항복력은 구기자 열수 추출 농축액이 $0.1286{\sim}6.2532\;Pa{\cdot}s$, 혼합구기자 열수 추출농축액 $0.074{\sim}8.891\;Pa{\cdot}s$이었다. Arrhenius식에 의해 구한 유동 활성화에너지는 $20^{\circ}Bx$에서 $50^{\circ}Bx$로 농도가 증가할 때 구기자 열수 추출 농축액은 $1.6182{\sim}2.0543$, 혼합구기자 열수 추출 농축액은 $1.7057{\sim}2.1462{\times}10^7\;J/kg{\cdot}mol$로 증가하였다. 이와 같이 구기자 열수 추출 농축액과 혼합구기자 열수 추출 농축액의 리올리지적 특성에 큰 차이를 나타내지는 않았다.

Keywords