Studies on Antimicrobial Substances of Canoderma lucidum

영지의 항균성 물질에 관한 연구

  • Chung, Dong-Ok (Il Yang Pharmaceutical Company Research Institute) ;
  • Jung, Ji-Heun (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University)
  • Published : 1992.12.01

Abstract

To study antibacterial activities of Ganoderma lucidum, its extract was fractionated by various organic solvents with different polarities and the fractions were purified by thin layer chromatography and silica gel column chromatography. The results of antibacterial test of the extracts showed that antimicrobial activities were detected in fractions B and E of the ethylacetate extract. The minimum inhibitory concentration (MIC) of fraction B to Staphylococcus aureus and to Salmonella typtimurium were 0.8% (8,000 ppm). MIC of fraction E to Staphylococcus aureus was 0.185% (1,875 ppm).

영지추출액의 세균, 효모, 곰팡이에 대한 항균활성을 cup cylinder method와 MIC로 검색한 결과 세균에 대해서만 활성을 나타내었으며 그 중에서 영지의 ethylacetate fraction B와 fraction E에서 강한 활성을 보였다. Fraction B는 Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella typtimurium 및 Pseudomonas aeruginosa 등에서 활성을 나타냈고 특히 Staphylococcus aureus와 Salmonella typtimurium에 대한 최소저해농도(MIC)는 0.8%(8,000 ppm)로 향신료로 사용되는 celery가 Staphylococcus aureus에 대하여 10,000 ppm인 것과 유사하였다. Fraction E는 Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella typtimurium에서 활성을 나타내었고, 특히 Staphylococcus aurues에 대한 최소저해농도(MIC)는 0.187%(1,875 ppm)로 향신료로 사용되는 rosmary가 Staphylococcus aureus에 대하여 MIC가 5,000 ppm인데 비하여 약간 강한 항균활성을 나타내었다.

Keywords