Purification and Characterization of Glucosyltransferase from Streptococcus mutans

Streptococcus mutans NCTC 10449 에서 생산된 Glucosyltransferase 의 정제 및 특성

  • 김윤석 (㈜럭키 생활용품 화장품 연구소 미생물 연구실) ;
  • 김여경 (㈜럭키 생활용품 화장품 연구소 미생물 연구실) ;
  • 이기붕 (㈜럭키 생활용품 화장품 연구소 미생물 연구실)
  • Published : 1992.06.01

Abstract

Glucosyltransferase of Streptococcus mutans NCTC 10449 was purified and characterized. It relates with production of insoluble glucan in dental caries. The molecular weight was estimated to be 152.000. The optimum pH and temperature was 6.5 and $35^{\circ}C$. respectively. The enzyme was stable in alkaline pH. The Michaelis constants of the enzyme for releasing of fructose were 48 mM. Hydrolysis rate of insolut~le glucan by tlextranase was higher in S. mutuns NCTC 10449 than that of strains isolated from saliva.

Streptococcus mutans NCTC 10449 가 생산하는 Glucosyltransferase 를 순수 분리하고 그 특성을 조사하였다. 이 효소는 충치 형성 과정중 insoluble glucan 의 형성과 관련되어 있다. 이 효소의 분자량은 152,000 이며 최적 pH 와 온도는 각각 6.5 와 $35^{\circ}C$ 이며 중성이상의 pH 에서 산성에서보다 다소 안정하였다. 이 효소의 활성에 대한 Km 값은 48 mM 정도였고, 이 효소에 의해 생산된 insoluble glucan 은 타액으로 부터 분리된 균에 의해 생산된 insoluble glucan 보다 dextranase 에 의한 분해도가 높았다.

Keywords