Pilot Scal Multi-stage CSTR에서 전분질 원료의 연속 에탄올발효

Continuous Ethanol Fermentation Using Starchy Raw Material in Pilot Scale Multi-stage CSTR

  • 남기두 (일산실업㈜ 부산주정공장 연구실) ;
  • 이인기 (일산실업㈜ 부산주정공장 연구실) ;
  • 조훈호 (일산실업㈜ 부산주정공장 연구실) ;
  • 최명호 (일산실업㈜ 부산주정공장 연구실) ;
  • 김운식 (일산실업㈜ 부산주정공장 연구실)
  • 발행 : 1992.06.01

초록

보다 경제적인 공정개발을 위하여 pilot scale의 다단 연속발효공정(multi-stage CSTR)에서 전분질 원료의 에탄올 발효를 연구하였다. 에탄올 발효를 쌀보리는 30일, cassava는 60이 동안 성공적인 운전을 할 수 있었으며, 원료는 저온 증자를 위하여 20-mesh sieve를 통과한 가루를 사용하였다. 최적화된 운전조건하에서 cassava의 overall productivity는 에탄올 농도 9.51(v/v)에서 $1.27g/{\ell}{\cdot}h$로써 종래 산업적 규모의 회분식 공정에서 얻는 것보다 약 2배 증가되었다.

In order to develop more economic processes, continuous ethanol fermentation from starchy raw materials in a pilot scale multi-stage CSTR was investigated. Ethanol fermentation could be successfully operated for 30 days with naked barley and 60 days with cassava, respectively. Starchy raw materials used for this study were ground and passed through a 20-mesh sieve for low temperature cooking. Under the optimized conditions, the overall productivity of cassava was $1.27g/{\ell}{\cdot}h$ with an ethanol concentration of 9.51% (v/v), which was higher about 2 times than that obtained from a conventional batch system in industrial scale.

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