The Effect of Dietary Pectin on the Upper Gastrointestinal Transit Rate in Rats

흰쥐에 있어서 펙틴이 식이의 상부소화관내 이동 속도에 미치는 영향

  • Kim, Jung-In (Dept. of Food and Nutrition, Inje University)
  • 김정인 (인제대학교 식품영양학과)
  • Published : 1992.12.01

Abstract

The effect of dietary pectin in the upper gastrointestinal transit rate was studied. Rats fed fiber-free diet or 10% pectin diet were offered 51-$CrCl_3,$ a transit marker. The movement of 51-Cr dose through the gastrointestinal tract was measured at intervals from 20 minutes to 6 hours after dosing. pectin significantly increased gastric emptying rate upto 3 hours after dosing. Pectin also increased small intestinal transit rate from 3 hours to 4 hours after dosing. The results suggest that delayed gastric emptying is not likely the important aspect of the mechanism by which pectin could flatten the post-prandial response of serum glucose and insulin.

식이 중의 펙틴이 식이의 상부소화관내 이동 속도에 미치는 영향을 조사하였다. 흰쥐에게 무섬유식이 또는 10% 펙틴식이를 공급하면서 식이의 이동속도 표시물질인 51-Cr를 투여하였다. 51-Cr 투여후 20분부터 6시간까지 정해진 시간 간격을 두고 동물을 희생시켜, 51-Cr이 소화관에서 이동하는 속도를 측정하였다. 51-Cr를 섭취한 뒤 3시간까지 펙틴은 51-Cr이 위에서 소장으로 이동해 나가는 속도를 유의성있게 증가시켰다. 51-Cr을 섭취한 후 3시간과 4시간 사이에 펙틴은 51-Cr이 소장을 통과하여 맹장으로 이동해 나가는 속도를 증가시켰다. 따라서 펙틴이 포도당 부하후 또는 식이섭취후 혈당치와 인슐린치의 급격한 증가를 완화시키는 효과가 펙틴이 상부소화관내 이동속도를 지연시키기 때문이라는 가설은 정확하지 않은 것으로 보인다.

Keywords