Comparision of Sodium Intakes Pattern in the Family Members of Normal and Stomach Cancer Patients

위암 환자 가족과 정상인 가족간의 Na섭취 패턴 비교

  • Park, Chan-Kyeong (Korea Nutrition Institute, Hallym University) ;
  • Choe, Myeon (Dept. of Animal Products Science, Kangweon National University) ;
  • Ju, Jin-Soon (Korea Nutrition Institute, Hallym University)
  • 박찬경 (한림대학교 한국영양연구소) ;
  • 최면 (강원대학교 축산가공학과) ;
  • 주진순 (한림대학교 한국영양연구소)
  • Published : 1992.12.01

Abstract

Purpose of this study was to investigate intake pattern of sodium in the family members of normal and stomach cancer patients, excluding patients themselves. Every food samples that they consumed for 3 days, drinking water, hot pepper paste, soybean paste and soy sauce from the each family were collected for Na analysis. Three days of morning urine from the each subjects was collected for determination of urinary Na excretion. Sodium contents of hot pepper paste, pickles, soups and meats in stomach cancer families were significantly higher than those in normal families. However, urinary sodium excretion between the two groups was not different. This suggests that sodium metabolism in human may be altered with a long-term intake of sodium=rich foods.

위암은 모든 한국인에 있어서 발병율이 높은 성인병이며 또한 식이 중 Na 섭취와 관련이 있는 질병으로 알려져 있는바, 본 연구는 건강한 구성원만을 가진 정상인군과 위암환자가 있는 가족의 구성원을 대상으로(환자 자신은 제외) Na 섭취패턴을 분석하여 비교하고자 하였다. 위암환자가 가족의 고추장, 김치류, 국류, 육류반찬중 Na함량이 정상인 가족에 비해 유의적으로 높고 기타 식품내 Na 함량도 높아 위암환자 가족군의 Na 섭취량이 많음을 알 수 있었다. 그러나 소변내 Na배설량은 위암환자가 가족군이 오히려 낮은 경향을 보여 장기간의 Na 다량섭취가 인체내 Na 대사에 변화를 가져올 수 있을것으로 생각된다.

Keywords