Comparison on Retrogradation Properties of Cowpea and Mung Bean Starch Gels

동부와 녹두전분 Gel의 노화특성 비교

  • Yoon, Gae-Soon (Dept. of Food and Nutrition, Chonju Woosuk University)
  • 윤계순 (전주우석대학교 식품영양학과)
  • Published : 1992.12.01

Abstract

Retrogradation properties of cowpea and mung bean starch gels were investigated by rate of retrogradation, X-ray diffraction patterna and syneresis of gels. Retrogradation time constant of mung bean starch gel(30%) by Avrami equation had a similar value to that of cowpea starch gel. X-ray diffraction patterns of the two retrograded starch gels(10%) were B-type. The extent of retrogradation determined by syneresis showed that cowpea starch gel was a little larger than that of mung bean starch gel(6~10%).

동부와 녹두 전분 gel의 텍스쳐 비교에 관한 연구의 일환으로 저장중의 노화 특성을 노화속도, 결정화도의 변화 및 이장량을 측정하여 비교하였다. 두 시료 전분 gel(30%)을 $20^{\circ}C$에서 저장하여 Avrami방정식으로 계산한 시간 상수는 동부 전분 gel이 1.9215일, 녹두 전분 gel이 1.984일로 거의 비슷하였으며 노화된 시료 전분 gel(10%)의 X-선 회절도는 모두 2${\theta}$ ; $17.2^{\circ},$ $22^{\circ},$ $24.0^{\circ}$ 에서 peak를 보여 B도형을 나타냈다. 한편 이장량은 두 전분 gel(6~10%) 모두 농도가 낮을수록 많았고, 저장 1, 2일째에 가장 많았으며 그 이후로 이장량의 증가율은 서서히 둔화되어 저장 6일째에 농도와 시료에 따라 17~34.9%에 이르렀다.

Keywords