Identification of Lactic Acid Bacteria from Meat by Low Molecular Weight(LMW) RNA Profiles

Low Molecular Weight(LMW) RNA Profiles에 의한 젖산균의 동정

  • Cha, Woen-Suep (Dept. of Food Science and Technology, Sangju National Polytechnic University)
  • 차원섭 (상주산업대학 식품공학과)
  • Published : 1992.12.01

Abstract

Low molecular weight RNA(LMW RNA : 5S rRNA and tRNAs, <150 nucleotides) profiles of several bacteriocin production lactic acid bacteria from pig meats and reference lactic acid bacteria were generated on 10% denaturing polyacrylamide gel electrophoresis. Data evaluation including three molecular weight markers enabled the calculation of relative nucleotide units(RNU) for every band. Gels profiles and RNU evaluations were effective for identification of lactic acid bacteria species. LMW RNA profiles of lactic acid bacteria showed no variation in dependence on APT(All Purpose Tryptone Broth), TSB(Tryptic Soy Broth), MRS(Lactobacilli MRS Broth) different cultural medium.

돼지고기에서 분리한 bacteriocin 생성능이 우수한 젖산균을 동정하기 위하여 이미 알려진 몇가지 젖산균을 참고균으로 하여 10% denaturing polyacrylamide gel에 전기영동으로 전개한 5S rRNA 와 tRNA 등 150개 이하의 핵산으로 구성된 저분자량 RNA(Low Molecular Weight RNA : LMW RNA) profiles에 나타난 15~25개의 밴드 양상이 균에 따라 차이점을 보여 동정에 효과적으로 이용할 수 있었다. 새로 분리한 젖산균은 참고균과는 다른 균종이었다. APT, TSB, MRS의 3종류 다른 배지에서 배양하여도 LMW RNA profiles에는 차이가 없었으며, 겔상의 밴드 전개거리를 3개의 표준 분자량 물질을 이용하여 만든 표준곡선을 사용하여 상대핵산단위(relative nucleotide units : RNU)로 나타낸 밴드의 양상을 도표화 하는 것이 profiles를 서로 비교 하는데 편리하였다.

Keywords