Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 25 Issue 1
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- Pages.45-50
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- 1992
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Utilization of Chitin Prepared from the Shellfish Crust 1. Functional Properties of Chitin, Chitosan, and Microcrystalline Chitin
갑각류부산물을 이용한 키틴의 제조 및 이용에 관한 연구 1. 키틴, 키토산 및 미세결정화 키틴의 기능특성
- AHN Chang-Bum (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- LEE Eung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
- Published : 1992.01.01
Abstract
To utilize shellfish by-products effectively, chitin, chitosan, and microcrystalline chitin were prepared from 6 kinds of crustacean shells(Antarctic krill, Euphausia superba; Red snow crab, Chinonecetes japonicus: Daelongsuyum shrimp, Solenocera prominentis: Lobster, Linuparus trigonus: Gasibal shrimp, Nephrops thomsoni: Blue crab, Portunus trituberculatus) and their functional properties were studied. Apparent volume(AV), settling volume(SV), water binding capacity(WBC), and fat binding capacity(FBC) of various chitins, chitosans, and microcrystalline chitins ranged from
폐기되고 있는 수산부산물을 유효하게 이용하여 식품산업의 학술적 자료를 얻을 목적으로 6종의 갑각류의 갑각을 회수하여 키틴, 키토산 및 미세결정화키틴을 제조하여 이들 성간의 기능특성에 대해 검토하였다. 제조된 키틴, 키토산 및 미세결정화키틴들의 겉보기체적, 수중침정체적, 보수력 및 지방흡수력은 각각
Keywords