Antioxidant Effects of Phenolic Compounds Isolated from Deffated Perilla Seed Flour

탈지들깨박에서 분리한 페놀화합물의 항산화효과

  • Lee, Ki-Young (Department of Food and Nutrition, Hoseo University)
  • 이기영 (호서대학교 식품영양학과)
  • Published : 1993.02.01

Abstract

The free, ester and insoluble bound phenolic acids in the extracts from defatted perilla seed flour were isolated and their antioxidative activities were evaluated in comparison with commercial synthetic antioxidants. Total phenolic content of the perilla seed was 0.75% as chlorogenic acid. Each percent ratio of the content of free, ester, and insoluble bound phenolic acid to total phenolic content was 87.5, 7.5 and 5.0% respectively. Chlorogenic acid was identified as a major phenolic acid and a small amount of caffeic acid was also identified in the free phenolic acid extract, but they were not found in soluble ester and insoluble bound phenolic extracts by two dimensional paper chromatography. Each type phenolic extract from 30g of deffated perilla flour showed antioxidant activity similar to that of BHT (0.02%, w/w) in 200g of soybean oil substrate inspite of the difference of each phenolic content.

탈지들깨박으로부터 추출한 유리페놀산, 페놀산 에스터 및 불용성 결합형 페놀산 형태의 페놀화합물들의 항산화효과를 일반 시판용 합성항산화제들과 비교하였다. Chlorogenic acid를 표준물로써 비색법으로 측정한 페놀화합물들의 총함량은 0.75%였고 총페놀산중 유리페놀산, 페놀산 에스터 및 불용성 페놀산 추출물이 차지하는 비율은 각각 87.5, 7.5, 5.0%였다. 이차원 전개법에 의한 paper chromatography 성분분석 결과 유리페놀산 형태의 추출물에서는 대부분의 폐놀화합물이 chlorogenic acid와 일치하였고 소량의 caffeic acid와도 일치되었으나, 페놀산 에스터와 불용성 결합형 페놀산 형태의 추출물에서는 나타나지 않았다. 30g의 탈지들깨 종자박에서 추출된 각 형태의 페놀산 추출물들은 각각의 페놀함량 차이가 큼에도 불구하고 식용대두유 기질에서 0.02%(w/w) 농도로 첨가된 BHT와 비슷한 정도의 항산화 효과를 나타냈다.

Keywords