한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제25권2호
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- Pages.148-153
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- 1993
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- 0367-6293(pISSN)
Glucitol Fatty Acid Polyesters의 조성 및 구조확인
Composition and Structure Confirmation of Glucitol Fatty Acid Polyesters
- Chung, Ha-Yull (Foods R&D Center, Cheil Foods and Chemicals Inc.) ;
- Yoon, Hee-Nam (Foods R&D Center, Cheil Foods and Chemicals Inc.) ;
- Kong, Un-Young (Foods R&D Center, Cheil Foods and Chemicals Inc.) ;
- Kim, Jung-Han (Department of Food Engineering, Yon Sei University)
- 발행 : 1993.04.01
초록
최근 sucrose polyesters(SPE)와 더불어 유지대체 물질로서의 사용이 검토되고 있는 glucitol fatty acid polyesters(GPE)를 합성한 후, 화학적 구조 및 상대적 에스테르 분포에 따른 치환도를 조사하였다. 본 연구에서 합성한 GPE는 순상 HPLC에 의해 단일 에스테르 그룹으로 분리되었으며, 분리된 에스테르 그룹의 치환도는 6으로서 GPE 전체가 glucitol fatty acid hexaester임을 알 수 있었다. GPE의 IR 스펙트럼에서
Composition and structure of synthetic glucitol fatty acid polyesters (GPE)-a potential fat substitute-were investigated. Also degree of substitution (D.S) of GPE was determined according to the relative ester distribution within it to evaluate the feasibility of GPE using as a fat substitute. The GPE was separated into single ester group by a normal-phase HPLC and D.S of it was identified to be 6. Absorption band at
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