Shelf-life Extension of Yukwa (oil puffed rice cake) by $O_2$ Preventive Packing

유과 저장성 향상을 위한 산소 차단 포장시험

  • Shin, Dong-Hwa (Department of Food Science & Technology, Chonbuk National University) ;
  • Choi, Ung (Department of Food Science & Technology, Chonbuk National University)
  • 신동화 (전북대학교 식품공학과) ;
  • 최웅 (전북대학교 식품공학과)
  • Published : 1993.06.01

Abstract

For extending the shelf-life of Yukwa (oil puffed rice cake) which is one of the most favorable Korean traditional rice snack, the Yukwa was packed in $O_2$ preventive container and substituted the air with $N_2$ gas or packed with $O_2$ absorbent (ageless sachet). The quality of Yukwa stored at $35^{\circ}C$ was evaluated by POV, AV and TBA including sensory evaluation. The POV of oil in Yukwa of $N_2$ substitute pack and absorbent sachet included were 5.3 and 11.9 meq/kg, respectively, while no packing (control) was 195.5 meq/kg after 90 days storage at $35^{\circ}C$. AV and TBA were also same trend but the gap with the control was not so big. The Yukwa, $N_2$ gas substituted, was better in quality than absorbent treatment in sensory evaluation and no difference was detected in quality of 90 days storage Yukwa at $35^{\circ}C$ with 15 days. The main reason for lower sensory score of absorbent treatment was that the $O_2$ absorbent also absorbed the flavor component of Yukwa.

유과의 저장기간 연장을 위하여 가장 문제가 되는 유지의 산패를 억제시키기 위하여 산소 차단성이 있는 포장용기에 유과를 포장하고 포장내 공기를 질소가스로 대체하거나 용기내에 산소흡착제를 투입, 산소를 제거한 후 저장하면서 유과의 산패 지연효과와 관능적 측면을 비교 평가하였다. 저장중 유과에 들어 있는 유지의 POV는 $35^{\circ}C$에서 90일 저장시 산소흡착제를 넣은 경우 5.3, 질소대체 11.9meq/kg, 그리고 비포장구는 195.5 meq/kg으로서 산소흡착제 및 질소대체 처리구가 뚜렷한 산패 억제효과를 보였고 이때 최종 산소잔존율은 각각 4.55% 및 13.85%였다. AV 및 TBA가도 비슷한 경향이었으나 차이는 POV 보다는 적었다. 저장 제품의 관능검사 결과 질소대체 처리구가 가장 우수하여 90일 저장품도 15일 저장품과 차이가 없어 유과의 저장기간을 연장하는데 질소대체 포장방법으로 저장기간을 획기적으로 연장시킬 수 있는 가능성을 보였다. 산소흡착제의 경우 산소흡착에 의한 부피의 감소, 유과향기의 흡착 등이 문제로 대두되었다.

Keywords